Hlavní obsah

Výkon telefonů díky novému čipsetu citelně naroste

Novinky, ort

Už zkraje nadcházejícího roku by se měly objevit první chytré telefony vybavené novým čipsetem Snapdragon 8150. Ten by se měl stát vůbec nejvýkonnější mobilní platformou na světě. Výkon chystaných smartphonů tedy citelně naroste.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Společnost Qualcomm, která za čipsetem stojí a dodává součástky do většiny moderních telefonů, zatím drží všechny informace pod přísným informačním embargem. Představit nový čipset chce výrobce poprvé až s novými telefony.

V tuto chvíli tak není jasné ani to, kdy se tak stane. Podle serveru GSM Arena jsou však již práce na nové mobilní modle v plném proudu a první telefony by se mohly ukázat už hned po silvestru. Zkraje ledna totiž v americkém Las Vegas vypukne již tradičně největší veletrh spotřební a výpočetní elektroniky CES, na který se sjíždějí výrobci prakticky ze všech koutů světa.

A chybět nebudou samozřejmě ani mobily – stejně jako v případě minulých ročníků. Je tedy velmi pravděpodobné, že nějaký nadnárodní výrobce právě na této akci ukáže svou novou vlajkovou loď vybavenou nejvýkonnějším procesorem na světě.

Netradiční uspořádání jader

Server GSM Arena přinesl i první informace o tom, co by novinka měla umět. Půjde o osmijádrový čip, který se bude skládat z jednoho velmi výkonného jádra, třech středně výkonných jader a čtyř extrémně energeticky úsporných jader. Zatímco většina mobilních čipsetů dělí jádra na dvě poloviny, novinka nabídne nezvyklé uspořádání 1 + 3 + 4.

Vysoce výkonné jádro Cortex-A76 by mělo udávat pracovní tempo při rychlosti 2,84 GHz. Středně výkonná jádra pak při 2,4 GHz, půjde mimochodem opět o Cortex-A76. Čtyřlístek úsporných jader bude tvořit Cortex-A55 taktovaný na 1,78 GHz.

Na bližší informace o prvních telefonech a samotném čipsetu si nicméně budeme muset ještě pár týdnů počkat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám