Hlavní obsah

Problémových grafik je více, než se odhadovalo. Jde o karty za desetitisíce korun

Novinky, mif

Uživatelů, kterým vypověděla službu prémiová karta GeForce RTX 2080 Ti v hodnotě několika desítek tisíc korun, neustále přibývá. Společnost Nvidia nyní přiznala, že problémových modelů je patrně více, než se původně očekávalo.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 2080 Ti

Článek

Novinky.cz informovaly o problémech s novými grafikami od Nvidie již zkraje listopadu. [celá zpráva]

Tehdy to nicméně vypadalo, že problém se týká jednotek, nebo maximálně desítek uživatelů napříč světem. To koneckonců vyplývalo také z vyjádření zástupců společnosti Nvidia.

Nespokojených uživatelů přibylo

V uplynulých dvou týdnech však množství nespokojených zákazníků rostlo. Prakticky všichni přitom popisují chyby stejně – projevují se zobrazováním artefaktů v obrazu, nestabilitou celého systému, cukáním obrazovky a v krajním případě také celkovým kolapsem, po kterém již karta nejde znovu zapnout.

Narazit na komentáře nespokojených uživatelů je možné například na serverech GeForce.com či Reddit.com.

Co přesně problémy způsobuje, stále ještě není jasné. Zástupci společnosti Nvidia nicméně tento týden prohlásili, že na trh patrně šly karty, které nebyly dostatečně otestované. To tedy nasvědčuje tomu, že postižených uživatelů bude daleko více, než se původně předpokládalo. Přesné číslo však zástupci podniku neprozradili.

Problém se týká pouze prémiových modelů

Podle dostupných informací se problémy týkají pouze prémiové edice Founders Edition přímo od společnosti Nvidia, která má písmena FE v názvu. Modelů dodávaných dalšími výrobci se tyto problémy netýkají. Model FE se nabízí prostřednictvím oficiálních stránek Nvidie za 32 700 Kč.

Nvidia se podle serveru Tech Power Up postavila k problémům čelem a podle zkušeností uživatelů všechny problémové karty mění na nové. Některým uživatelům se nicméně již stalo, že je začal zlobit také vyměněný model. Jde zkrátka o začarovaný kruh, který bude muset výrobce vyřešit nějak komplexněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám