Hlavní obsah

První 8K televizor od Samsungu dorazil do Česka. Cena ale nepotěší

Novinky, mif

Má představovat to nejlepší v nabídce společnosti Samsung. Řeč je o prvním 8K televizoru z dílny jihokorejského elektronického gigantu, který si odbyl premiéru na konci srpna. Nyní míří tato novinka na pulty obchodů, špičkové výbavě ale bohužel odpovídá pořizovací cena.

Foto: archív výrobce

Samsung Q900R QLED 8K.

Článek

Televizor Samung Q900R QLED 8K se bude nabízet ve třech různých provedeních, která se od sebe budou lišit prakticky jen velikostí obrazovky. Konkrétně jej budou moci případní zájemci zakoupit s úhlopříčkami 65", 75" a 85", tedy 165, 190 a 215 cm.

Nejdráž pochopitelně vyjde největší, více než dvoumetrová obrazovka, kterou si výrobce cení na 389 990 Kč. Zlatou střední cestu, alespoň co se ceny týče, pak bude představovat 75"model, který je aktuálně dostupný za 179 990 Kč. Nejlevněji pak vyjde 65"verze, a to konkrétně na 129 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Samsung Q900R QLED 8K

Foto: archív výrobce

Samsung Q900R QLED 8K

Cena je dána především extrémní jemností panelu, tedy rozlišením 8K (7680 x 4320 obrazových bodů). Proti standardu 4K nabízí tedy televizory u 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s full HD je tedy obraz dokonce až 16krát detailnější.

Výrobce navíc láká na technologii umělé inteligence AI Upscaling, která dovoluje přepočítat obraz z nižšího rozlišení na vyšší při zachování co nejvyšší možné kvality. Díky tomu jsou televizory schopné zobrazit například filmy v horším rozlišením relativně ostře i na 8K panelu.

Panely u všech tří nových televizorů staví na technologii QLED, která umožňuje televizoru reprodukovat citelně širší rozsah barev v porovnání se standardními TV. To je zásluha především kovového materiálu Quantum Dot, z něhož je panel tvořen. Přístroje jsou navíc schopny reprodukovat 100 procent barevného objemu. To znamená, že dokážou zobrazit všechny barvy při jakékoli úrovni jasu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání různých velikostí rozlišení

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám