Hlavní obsah

Fotoaparáty lákají především náročnější uživatele, jinak lidé fotí mobily

Novinky, mif

Ještě před pár lety měla digitální kompakt uložený doma v šuplíku takřka každá rodina. Doba ale pokročila a lidé stále častěji používají k pořizování momentek své chytré telefony. Náročnější uživatelé pak sáhnou po digitálních zrcadlovkách a bezzrcadlovkách. Vyplývá to z průzkumu Novinek mezi jednotlivými prodejci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Fakt, že současné modely chytrých telefonů jsou vybaveny velmi kvalitním foťákem, se projevuje na poklesu zájmu o digitální kompakty – meziročně je to o 22 %,“ uvedl na dotaz Novinek Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

To je zřejmé také z odpovědí jednotlivých obchodníků. „Jednoznačně stále vedou zrcadlovky, naopak na ústupu jsou kompakty. Primárním důvodem je poměrně vysoká kvalita foťáků v mobilních telefonech. Z kompaktů se prodávají hlavně ty dražší profesionální,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Orientace na modely pro náročné

Lidé se tedy stále častěji orientují na modely pro náročné. „Největší oblibě mezi zákazníky CZC.cz se aktuálně těší fotoaparáty z kategorie ultrazoomů a pokročilejší kompakty s velkým jednopalcovým snímačem,“ prohlásil Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

„Naši zákazníci jednoznačně nejvíce nakupují bezzrcadlovky a kompakty s většími rozměry snímacích čipů, které jsou schopny pořídit již vysoce kvalitní snímky za jakýchkoliv podmínek. Velmi populární jsou také akční kamery, které nyní častěji lidé využívají jako multifunkční zařízení např. pro natáčení volnočasových aktivit či pro běžné focení. Zároveň některé zvládají i fungovat jako automobilové nebo web kamery,“ konstatoval mluvčí obchodu Mall Jan Řezáč.

Právě kategorie bezzrcadlovek se v poslední době těší stále větší popularitě. A to především díky kvalitě obrazového výstupu v kombinaci s nižší hmotností – ve srovnání s klasickými zrcadlovkami. „Byli jsme u zrodu kategorie bezzrcadlovek od začátku – před 11 lety. Dnes je jednoznačnou volbou pro náročné, pro ty, kdo se nespokojí s fotografií nebo videem z telefonu, pro ty, kdo zároveň hledají vynikající výsledky i přístroj kompaktních rozměrů a výrazně nižší hmotnosti, než mají tradičně užívané,“ uvedl Michal Novák, produktový manažer společnosti Panasonic.

„Bezzrcadlovky dokonale souzní s potřebami moderního světa youtuberů, blogerů, svobodomyslných lidí, kteří tráví život na cestách. Hranice jsou jen v naší hlavě. Přivézt ze svých cest záběry v nejvyšší dostupné kvalitě 4K, které lze použít pro plátna kin, je možné i s G80,“ doplnil Novák s tím, že model G80 se prodává už od 21 000 Kč.

Nejvyhledávanější značky

Právě Panasonic je jednou ze značek, která patří aktuálně mezi nejvyhledávanější. „Mezi populární značky patří Sony (22% podíl vyhledávání), Canon (20 %) a Panasonic (16 %),“ prohlásil Šmíd.

Útrata za nový fotoaparát se liší zpravidla podle toho, jaké zařízení chtějí lidé koupit. „Zatímco v případě kompaktních fotoaparátů jsou lidé ochotni utratit v průměru přibližně 5700 Kč, v případě digitálních zrcadlovek je to v průměru 15 900 Kč,“ zdůraznil Pilský.

„Průměrná cena nákupu se pohybuje mezi 10 a 15 tisíci korunami, roste i počet uživatelů, kteří jsou ochotni utratit za fotoaparát i přes 30 tisíc korun,“ uvedl pro Novinky.cz Martin Krejčí, nákupčí ve společnosti Electro World.

Ten zároveň doplnil, že lidé si kromě fotoaparátů pořizují i nejrůznější příslušenství. „Největší zájem je o paměťové karty, stativy se prodávají také velice dobře, pouzdra spíše stagnují,“ uzavřel Krejčí.

Fotografické příslušenství, které lidé nejvíce vyhledávají
#PříslušenstvíPodíl z hledání v kategorii
1.Fotoalba25,21%
2.Akumulátory k fotoaparátům a videokamerám24,37%
3.Fotopapíry10,92%
4.Objektivy10,50%
5.Stativy7,98%
Zdroj: Zboží.cz
Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Foto: archív výrobce

Panasonic Lumix DMC-G80

Foto: archív výrobce

Sony RX10 IV

Foto: archív výrobce

Rollei Sportsline 65

Foto: Olympus

Olympus E-M5

Foto: archív výrobce

Canon EOS 77D

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Zoom

Foto: archív výrobce

Huawei P10 Plus

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jak vybrat fotoaparát?

Za nejlevnější přístroje zaplatíte méně než 1500 Kč, ceny se ale mohou vyšplhat klidně i na částky, za které se prodávají zánovní automobily, tedy až na několik stovek tisíc.

Nejprve si je tedy nutné samozřejmě rozmyslet, kolik chceme investovat. Nápovědou při rozhodování může být i to, jak bude přístroj používán.

Například jedinci požadující velké přiblížení sáhnou pravděpodobně po ultrazoomech. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy klidně i 30krát.

Na cesty se zase hodí tradiční kompakty. Nejnovější modely totiž nejsou o moc větší než tradiční mobil, a tak na cestách nebudou velkou přítěží.

Kvalita rozhoduje

Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší kvalitou pořízených fotografií. Prodejci rádi tvrdí, že o kvalitě rozhoduje rozlišení. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 × 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky, které dokážou vytvořit velice povedené snímky – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy.

Na fotografování interiéru nebo na rodinné snímky se hodí pokaždé jiný. Nejlevnější zrcadlovky pořídíte za méně než 10 000 Kč.

Tradičním fotoaparátům čím dál tím častěji konkurují chytré telefony. Kvalita snímků, které dokážou zachytit, je totiž rok od roku vyšší. Co moderní přístroje umějí, si ukážeme na dalších řádcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám