Hlavní obsah

All-in-one sestava s útlým pasem. Microsoft láká i na špičkový výkon

Novinky, rim

Na první pohled může vypadat jako nějaký designový monitor, ve skutečnosti je však Surface Studio plnohodnotným stolním počítačem. Novinka z dílny společnosti Microsoft bude lákat i na poměrně slušný výkon, tomu však odpovídá také pořizovací cena.

Foto: archív výrobce

Surface Studio

Článek

Surface Studio patří do kategorie tzv. all-in-one sestav, které se v posledních letech těší stále větší popularitě. Na první pohled se totiž prakticky nijak výrazně neliší od obyčejných monitorů – všechny nejdůležitější součástky jsou umístěny pod kryty obrazovky.

V praxi tak stačí připojit klávesnici a myš a rovnou můžete začít pracovat. Nic dalšího už není potřeba.

Kam se schovaly jednotlivé díly?

Kategorii all-in-one sestav však Microsoft s novinkou posunul ještě o notný kus dál. 28palcová obrazovka s rozlišením 4500 x 3000 obrazových bodů je totiž extrémně tenká, v pase má celý stroj pouze 12,5 mm. To je nižší hodnota, než jakou se chlubí celá řada počítačových tabletů.

Foto: archív výrobce

Surface Studio

Zběhlejší čtenáři už patrně tuší, že do tak tenkého profilu se jen těžko mohly vejít jednotlivé komponenty. Výrobce je totiž chytře umístil do stříbrného podstavce monitoru. Právě díky tomu se mu podařilo dosáhnout tak kompaktních rozměrů samotné obrazovky.

Sluší se podotknout, že monitor je navíc dotykový, je možné jej tedy ovládat stejně pohodlně jako obyčejné tablety. Přenášet z místa na místo ale sestava jen tak snadno nepůjde – na rozdíl od zmiňovaných tabletů. Jednak je příliš rozměrná, jednak váží bezmála deset kilogramů.

Podstavec monitoru, ve kterém se schovávají prakticky všechny komponenty, je polohovatelný. Díky tomu je možné obrazovku doslova položit na stůl, aby se na ní dalo malovat velmi podobně jako na obyčejný kus papíru.

V otázce ergonomie se však americký počítačový gigant rozhodl jít ještě dál. Volitelně tak k tomuto stroji půjde připojit bezdrátové tlačítko zvané Surface Dial. Jde o velmi chytrou periferii, kterou je možné využít například v nejrůznějších grafických editorech k rychlému upravování barev a pohybu v jednotlivých nabídkách. Stejně tak ale chytré tlačítko najde uplatnění například u programů na střih videa.

Foto: archív výrobce

Surface Studio

Vysoký výkon i u nižšího modelu

Surface Studio cílí jednoznačně na náročnější uživatele, například právě na grafiky a střihače. Tomu koneckonců odpovídá i hardwarová výbava. Vrcholný model se tak chlubí procesorem Intel Core i7, grafickou kartou Nvidia Ge Force GTX 980M se 4 GB vlastní paměti, 32 GB operační paměti a hybridním diskem s kapacitou 2 TB.

V prodeji se nicméně objeví také slabší verze, u které bude udávat pracovní tempo procesor Intel Core i5. Ten bude mít k dispozici o něco slabší grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 965M se 2 GB vlastní paměti, 8 GB operační paměti a 1TB hybridní disk.

Předobjednávky na obě uvedené konfigurace již v USA začaly. Za základní model zájemci zaplatí 3000 dolarů (74 000 Kč), za vrcholný pak 4200 dolarů (105 000 Kč). Tlačítko Surface Dial se prodává samostatně za 100 dolarů, tedy v přepočtu za 2500 korun.

Kdy a za jakou cenu se all-in-ona sestava Surface Studio od amerického softwarového gigantu dostane do tuzemských obchodů, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

Surface Studio

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám