Hlavní obsah

Trojlístek je kompletní. Co umí nové televizní konzole?

Novinky, chm

Tři největší světoví výrobci televizních konzolí – Sony, Microsoft a Nintendo – se pochlubili novými modely. Prodávat se však letos nebudou všechny, na některé si budou muset uživatelé počkat až do příštího roku. Co můžeme od novinek čekat?

Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

Nejnovějším přírůstkem, kterým se minulý týden pochlubila společnost Nintendo, je televizní konzole Switch. Do češtiny by se to dalo přeložit jako Přepínač a pravděpodobně nejlépe vystihuje to, co novinka skutečně umí.

V první řadě je totiž Switch plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty bude stačit jen jedno.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název Joy-Con. Hráč může použít Joy-Con ovladač v každé ruce, případně jeden půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě půjdou i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Pokud vás nový koncept zaujal, peněženku určitě ještě nevytahujte. Největší nevýhodou modelu Switch je totiž dostupnost. Ta je naplánována až na březen příštího roku.

Xbox One S je menší a výkonnější

Před Vánocemi tak budou v obchodech dostupné pouze stroje od Microsoftu a Sony. Americký softwarový gigant přinese v příštím roce před Vánocemi také novou televizní konzoli, ale letos bude hlavním lákadlem model Xbox One S.

Nové esko láká ve srovnání s předchůdcem na vyšší výkon. U starší jedničky si totiž tvůrci nechali část výkonu procesoru a grafické karty uzamčenou pouze pro potřeby operačního systému. Novinka však i tuto část zpřístupňuje, díky čemuž zvládá například přehrávání videí v rozlišení 4K.

Televizní konzole Xbox One SVideo: Microsoft

Díky nárůstu výkonu je televizní konzole schopna zpracovávat také HDR obraz (High Dynamic Range), který bývá často lákadlem prémiových televizorů. Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. A nově to umí také konzole od Microsoftu.

Zatímco předchůdce z roku 2013 byl velký zhruba jako DVD přehrávač, novinka prošla dietou – je o 40 % menší. Už na první pohled je jasné, že americký softwarový gigant chtěl novinku designově odlišit od předchůdce. Zatímco ten byl černý, nové esko je sněhově bílé. Místo sešikmených hran sází na ostré řezané linie.

Foto: archív výrobce

Xbox One S

Sony má dva různé modely

Na novou konstrukci sází také společnost Sony, která v předvánoční sezóně bude lákat na dva PlayStationy. Jedním z nich je verze PlayStation 4 Slim. Jak už samotný název napovídá, ta má především kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky.

Druhou novinkou je PlayStation 4 Pro, který se začne prodávat zkraje listopadu. Tato konzole nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K, tedy 4096 x 2304 obrazových bodů. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD, tedy v rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nepoběží. Obraz u nich bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě plnohodnotného 4K standardu.

Ve 4K bude možné na nové televizní konzoli od Sony sledovat také různé filmy a videa. Stejně jako Xbox One S podporují navíc oba nové herní systémy PlayStation 4 Slim a 4 Pro HDR obraz.

Cena televizní konzole Nintendo Switch zatím nebyla oznámena. Ceny Xboxu One S startují v tuzemských obchodech na 9200 Kč, v případě PlayStationu 4 Slim pak na 7300 Kč a u PlayStationu 4 Pro na 10 300 Kč.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám