Hlavní obsah

Hraní doma i na cestách. Nintendo odhalilo detaily o nové konzoli

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První detaily o chystané televizní konzoli odhalila ve čtvrtek společnost Nintendo. Označení televizní, ale není úplně přesné. Celý herní systém totiž bude fungovat nejen u velkých obrazovek v obývacích pokojích, ale také na cestách. Japonský herní gigant slibuje úplně nový herní zážitek.

Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

Konzole, která byla doposud známá pod kódovým označením NX, se bude jmenovat Switch. Do češtiny by se to dalo přeložit jako Přepínač a pravděpodobně nejlépe vystihuje to, co novinka skutečně umí.

V první řadě je totiž Switch plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty bude stačit jen jedno.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Navíc lidé budou moci hrát zakoupené tituly „kdekoliv, kdykoliv a s kýmkoliv“, hlásají propagační materiály výrobce. „Doufám, že s tímto prvním pohledem na Nintendo Switch si fanoušci již představují možnosti svobody hrát kdykoli, kdekoli a jakkoli budou chtít,” řekl Satoru Shibata, prezident Nintendo of Europe.

Ale zpět k samotnému zařízení. To má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název Joy-Con. Hráč může použít Joy-Con ovladač v každé ruce, případně jeden půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě půjdou i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Dostatek her, slušný výkon

Her by mělo být k dispozici v době vydání více než dostatek. Už nyní přislíbila vývoj vlastních titulů pro Switch například studia Bethesda, Codemasters, Electronic Arts, Konami Digital Entertainment, SEGA Games, Take-Two Interactive Software či Ubisoft. Seznam partnerů je daleko delší.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Otazník však zatím visí například nad tím, na jakých součástkách novinka poběží. Podle zdroje serveru Euro Gamer by však mělo jít o mobilní čipset Nvidia Tegra X1, který by měl podle výrobce poskytovat stejný výkon jako superpočítače v roce 2000. Byť byl představen už před dvěma roky.

Ten je podle tvůrců ze společnosti Nvidia 35krát výkonnější než Apple TV, která u televizorů slouží především jako multimediální centrum a okrajově také jako herní platforma. Sedminásobně pak novinka převyšuje výkon Fire TV od Amazonu.

Dostupná až na jaře

Na pultech obchodů by se televizní konzole Nintendo Switch měla objevit až na jaře roku 2017. Jak upozornil server IGN, vyplývá to ze zprávy o finančních výsledcích podniku, ve které naznačují zástupci Nintenda také chystanou budoucnost.

„Nintendo v současnosti vyvíjí herní platformu s kódovým označením NX, jde o zbrusu nový koncept. Prodej NX bude zahájen celosvětově v březnu 2017,“ stojí ve zprávě.

Cenu novinky však zástupci firmy zatím neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám