Hlavní obsah

Ovladače už z ruky nevypadnou, budou jako přilepené

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň jednou to zažil snad každý hráč. Při nervy drásající akci ho něco vylekalo natolik, že mu vypadl ovladač z ruky. Podobným nepříjemnostem by však měl být v éře virtuální reality konec. Alespoň takovou budoucnost plánuje pro herní nadšence společnost Valve.

Foto: archív výrobce

Jeden z ovladačů, které byly vyvinuty speciálně pro helmu HTC Vive.

Článek

Zbrusu nové ovladače, které jsou při hraní doslova jako přilepené k ruce, ukázali zástupci herního gigantu Valve na akci zvané Steam Dev Days.

Ta sice v minulých dnech probíhala za zavřenými dveřmi, ale v době sociálních sítí se zkrátka prakticky nic neuhlídá. Někteří návštěvníci tak neodolali a snímky novinky zveřejnili na mikroblogovací síti Twitter.

Prototyp herního ovladače, který nevypadne z ruky.

Z fotografií je patrné, že ovladač je možné držet i v otevřené ruce. Pokud jej tedy během hraní omylem upustíte, na zem rozhodně nespadne. Prakticky okamžitě jej díky tomu můžete chytit a začít opět hrát. Jakýmkoli děsům navzdory.

Nový ovladač je zatím pouhým prototypem. Jak systém uchycení k dlani přesně funguje v praxi, zatím tvůrci neprozradili. Na zveřejněných snímcích totiž nejsou vidět žádné upínací pásky ani jiné mechanismy.

Pro virtuální headset Vive

Celý systém je určen pro virtuální headset HTC Vive. Ten je sice možné zakoupit s originálními ovladači, ale ty od Valve by měly být vylepšené – minimálně v otázce ergonomie, kdy hráči gamepad nevypadne z ruky.

Foto: archív výrobce

Chytré brýle HTC Vive

HTC Vive připomíná na první pohled lyžařskou helmu, jejíž hledí je však neprůhledné. V něm jsou umístěny dva displeje s rozlišením 1200x1080 obrazových bodů, z nichž každý promítá video pro jedno oko. Obraz se přitom dokáže obnovit až 90krát za sekundu, což jistě ocení právě herní nadšenci v akčních střílečkách.

Aby bylo zařízení schopno zachytit detailně pohyby hlavy, je vybaveno desítkami různých senzorů. Nejrůznější akcelerometry i gyroskopy dokážou podle výrobce určit polohu ve všech směrech s přesností na desetinu stupně.

Kdy se prototyp herního ovladače od společnosti Valve dostane na pulty obchodů a jaká bude jeho prodejní cena, zatím není jasné. Otazník visí také nad tím, zda bude novinka dostupná i pro televizní konzole a jiné systémy virtuální reality, než je HTC Vive.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám