Hlavní obsah

Western Digital vstupuje do světa SSD jednotek. Díky miliardové akvizici

Novinky, chm

Společnost Western Digital (WD) se dlouho zajímá o svět rychlých SSD jednotek, které využívají klasické stolní počítače i notebooky. Kvůli tomu tento výrobce koupil za 19 miliard dolarů (466 miliard korun) konkurenční SanDisk. Výsledkem celého obchodu se nyní zástupci WD pochlubili a ukázali svoje první SSD jednotky.

Foto: Archív výrobce

WD Blue SSD

Článek

WD nabídne dvě různé řady SSD jednotek. Prim bude hrát modrá řada, která se v tuzemských obchodech bude nabízet v kapacitách až 1 TB. Kromě ní budou k dispozici ještě 250GB a 500GB modely.

Zajímavé jsou především přenosové rychlosti, neboť WD Blue SSD nabízí podle informací výrobce rychlost čtení 545 MB/s a zápisu 525 MB/s. To znamená, že by novinky měly patřit k těm nejrychlejším diskům na trhu.

Pro počítače i notebooky

Nové SSD jednotky se budou nabízet jako klasický 2,5palcový disk s rozhraním SATA i jako karta s rozhraním M.2, kterou využijí miniaturní počítače a moderní notebooky.

Sluší se také zmínit, že v prodeji bude i pomalejší řada WD Green SSD, jejíž hlavní předností by měla být nízká spotřeba. U přenosných počítačů by se to mělo pozitivně podepsat na výdrži baterie. Rychlost čtení je u zelené řady 540 MB/s a zápisu 405 MB/s.

Foto: archív výrobce

WD Green SSD

SSD jednotky řad WD Blue jsou od tohoto týdne dostupné v tuzemských obchodech. Jejich ceny startují na 2700 Kč, vyšplhat se však v případě nejvyšších kapacit mohou až na 9200 Kč.

Řada WD Green SSD by měla být dostupná v horizontu několika týdnů, avšak pouze v kapacitách 120 GB a 240 GB.

O miliardové akvizici se více dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám