Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafika se vyprodala během pár dní

Novinky, chm

Společnost Nvidia tento týden odstartovala prodej nejvýkonnější grafické karty pro hráče. I přes poměrně vysokou cenu byl zájem o model Titan X tak vysoký, že se prakticky okamžitě vyprodal.

Foto: repro Nvidia

Web výrobce hlásá, že je grafická karta Titan X vyprodaná.

Článek

Grafická karta Titan X byla odhalena teprve na konci července. [celá zpráva]

V USA šla novinka i přesto do prodeje už tento týden, a to v úterý. Nabízela se však zatím výhradně prostřednictvím internetových stránek výrobce. Patrně i proto byl zájem o ni tak vysoký, že už ve čtvrtek večer hlásil výrobce vyprodáno a možnost dalších objednávek pozastavil.

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Cena je vysoká

Kolik grafických karet se v první vlně nabízelo, nicméně zástupci společnosti Nvidia neprozradili. Jisté je to, že zájemce neodradila ani poměrně vysoká cena. Titan X se totiž nabízel za 1200 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 30 000 korun.

V Česku bude prodejní cena patrně ještě vyšší. Ke zmiňované částce je nutné připočítat ještě daň a náklady na dovoz. Ve výsledku je velmi pravděpodobné, že novinka se bude v tuzemských obchodech nabízet za částky blížící se hranici 40 000 korun.

Oficiální dostupnost pro ČR však zatím nebyla potvrzena.

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Co umí?

Titan X dosahuje tak vysokého výkonu díky použití grafického jádra GP102, které je taktováno na 1417 MHz. Samo se však v případě potřeby dokáže přetaktovat až na 1531 MHz. Jádro pracuje s 3584 stream procesory.

Karta má k dispozici rekordních 12 GB paměti typu GDDRX5. Ta nabízí šířku sběrnice 384 bitů a propustnost fantastických 480 GB/s. Přestože výkon dramaticky narostl, spotřeba by měla zůstat stejná jako u předchůdce. Výrobce udává TDP 250 W.

Z konektorové výbavy je k dispozici jeden HDMI a jeden DVI konektor, k tomu navíc ještě tři další DisplayPorty. Připojit k nové grafice tak bez problémů půjde klidně i několik monitorů najednou.

Nový Titan X navazuje na stejnojmenný model, který byl odhalen už v roce 2014. Předloňská verze se chlubila výkonem 6,6 TFLOPS, zatímco výkon novinky je bezmála dvojnásobný. Má nabízet rovných 11 TFLOPS.

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám