Hlavní obsah

Počítače se stěhují do batohů. Kvůli virtuální realitě

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost HP ukázala velmi netradiční herní počítač z řady Omen. Všechny součástky se totiž ukrývají v batohu. Unikátní novinka by měla najít uplatnění především ve spojení se systémy pro virtuální realitu. Upozornil na to server Cnet.

Foto: archív výrobce

Nový herní počítač ze série HP Omen

Článek

I když se to nemusí na první pohled zdát, umístit všechny součástky do batohu místo do nějaké velké bedny pod stůl je vcelku logické.

Moderní headsety pro virtuální realitu, které slibují ten nejvěrnější zážitek, totiž kladou vysoké nároky na výkon počítačů. Zpravidla si tedy nevystačí s připojeným mobilem či tabletem, pohánět je musí opravdu výkonná sestava.

Počítač půjde nosit na zádech jako batoh.

Pokud se ale brýle připojí ke klasickému stolnímu počítači, je uživatel vždy limitován při pohybu překážejícím kabelem. Právě tento neduh by ale novinka měla zcela odbourat. Uživatel si totiž výkonnou sestavu ponese všude s sebou na zádech.

Má i vlastní baterie

Jediným limitujícím faktorem tak bude hmotnost zařízení – 4,5 kg. Největší část z této hmotnosti tvoří akumulátory. Aby unikátní počítač nebyl limitován kabelem vedoucím k zásuvce, je vybaven hned dvěma bateriemi.

Akumulátory jsou zde dva hlavně kvůli tomu, aby je bylo možné měnit i za provozu, aniž by se zařízení muselo neustále vypínat. Jeden akumulátor by měl být schopen výkonnou sestavu na zádech uživatele pohánět v plném zatížení zhruba hodinu. Bez náhradních akumulátorů by se tak celý systém měl být schopen obejít až dvě hodiny.

Výrobce zatím tají detailní informace o hardwarových parametrech novinky. Jisté je nicméně to, že stroj z herní řady Omen poběží na nejnovějších procesorech Intel Core i5 či i7 a že bude mít k dispozici až 32 GB operační paměti typu DDR4. Dále by měl být k dispozici 512GB pevný disk. O grafický výkon se bude starat dedikovaná karta Nvidia GeForce GTX 980.

Foto: archív výrobce

Nový herní počítač ze série HP Omen

Připojit jde i monitor

Kromě brýlí pro virtuální realitu půjde k počítači připojit samozřejmě také klasický monitor. V takovém případě jej je pak možné položit na stůl úplně stejně, jako klasickou sestavu.

S novinkou cílí HP v první vlně výhradně na vývojáře. Kdy by se batoh Omen mohl ukázat ve volném prodeji, zatím není jasné. Otazník visí také nad jeho případnou cenou.

Novinka od společnosti HP je nicméně podle všeho pouze první vlaštovkou. Počítače v batozích, které budou obstarávat chod virtuální reality, se totiž chystají odhalit podle neoficiálních informací také další výrobci.

Jeden takový by měla ukázat například konkurenční firma MSI na veletrhu Computex. Ten se bude konat tradičně v Tchaj-peji, a to od úterý 31. května do soboty 4. června. Novinářské dny nicméně odstartovaly již v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám