Hlavní obsah

Nejvýkonnější jednočipová grafika se v Česku bude prodávat za 20 000 korun

Novinky, chm

První tuzemské obchody zařadily do své nabídky nové grafiky Nvidia GTX 1080. Nejvýkonnější jednočipovou kartu na světě si cení na 20 až 22 tisíc korun. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Článek

V prodeji se objeví hned několik modelů s jádrem Nvidia GTX 1080, pod vlastní značkou jej budou nabízet prakticky všichni velcí výrobci počítačových komponent. Už nyní jsou v nabídce karty od společností Asus, Gainward, Gigabyte, EVGA, MSI či například Zotac.

Jednotlivé modely nabízejí stejně vysoký výkon, speciální přetaktované edice se v prodeji objeví až v průběhu několika následujících týdnů. V rámci aktuální nabídky se tak hlavní rozdíly mezi jednotlivými značkami budou týkat hlavně vzhledu a dodávaného obslužného softwaru. Výrobci zkrátka jádro GTX 1080 zabalí do svých „týmových barev“ díky speciálně upraveným chladičům apod.

Foto: archív výrobce

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang ukazuje novou grafiku GTX 1080

Podle Zboží.cz ceny startují na 20 670 Kč a v závislosti na konkrétní značce se šplhají až ke 21 400 Kč. I když se cena může zdát na první pohled vysoká, je tomu přesně naopak. Loňský top model GTX Titan X se totiž v obchodech nabízí doposud za částky okolo 30 000 Kč, přestože nabízí nižší výkon než novinka.

Kdy novinka bude skladem, však zatím není jasné. V současnosti jde totiž prakticky ve všech obchodech pouze o předobjednávky.

Nvidia GTX 1080 nabízí výkon 9 TFLOPS. Jádro nové grafiky je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Foto: archív výrobce

Novinka je určena primárně pro hráče.

Tak vysoký výkon by měl být využit samozřejmě v první řadě pro hraní nejnovějších her. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory novinka cílí.

Jednočipový model GTX 1080 totiž využívá zcela novou technologii, díky které neskládá prostorový obraz z několika různých ploch, ale vykresluje ho celý najednou. Při používání headsetů pro virtuální realitu by tak měla být novinka s využitím nové technologie proti loňskému top modelu GTC Titan X dvakrát výkonnější a třikrát efektivnější. To se samozřejmě vyplatí i při hraní na více monitorech najednou.

V prodeji by se měla v dohledné době objevit také nová grafika GTX 1070, která bude sice o něco pomalejší, ale zároveň také levnější. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám