Hlavní obsah

Čínské Xiaomi se chce stát elektronickým gigantem. Nabídne drony i brýle pro virtuální realitu

Novinky, chm

Společnost Xiaomi se doposud proslavila především výrobou chytrých telefonů. V nadcházejících týdnech se však tento čínský podnik chce transformovat do role nefalšovaného elektronického giganta. K tomu má dopomoci rozšíření portfolia o drony či brýle pro virtuální realitu.

Foto: Profimedia.cz

Šéf společnosti Xiaomi Lei Jun

Článek

Firma, které se přezdívá čínský Apple, si za několik posledních let vydobyla renomé výrobce špičkových smartphonů, jež jsou ale zároveň nabízeny za bezkonkurenčně nejnižší ceny na trhu. Xiaomi se přitom už nesnaží uspět pouze na čínském trhu, ale také v globálním měřítku – jeho výrobky jsou dostupné například i na tuzemském trhu.

Patrně stejnou taktiku – nabízet zajímavé produkty s nízkou cenovkou – se nyní budou snažit využít zástupci tohoto čínského podniku také v dalších odvětvích technologického byznysu.

Podle serveru DigiTimes se například na konci května chystají uvést nové drony. Množné číslo je v tomto případě prý skutečně na místě, protože místo jednoho bezpilotního letounu by jich mělo být k vidění hned několik.

O parametrech jednotlivých modelů se toho však zatím příliš neví. Chystané drony by však měly být schopné zachytávat 4K videa. Alespoň to naznačil šéf společnosti Xiaomi Lei Jun.

Jasno bude na Computexu

S ohledem na plánované představení ještě před začátkem června lze předpokládat, že nové bezpilotní letouny si premiéru odbydou v rámci počítačového veletrhu Computex. Ten startuje novinářskými dny už v pondělí 30. května, přičemž bude trvat prakticky celý příští týden.

Xiaomi přitom podle DigiTimes nepracuje pouze na nových dronech, vyrábět chce také brýle pro virtuální realitu a údajně také roboty. V portfoliu tohoto výrobce by se měly objevit také zakřivené displeje. Zda půjde o klasické monitory k počítačům, nebo dotykové panely k nějaké nové řadě chytrých telefonů, však zatím není jasné.

Stejně tak by zakřivené displeje mohly být využity u nositelné elektroniky. Čínský podnik totiž chystá uvést druhou generaci fitness náramku Mi Band 2. Ten by měl spatřit světlo světa v průběhu června.

Chystá se nový notebook?

Podle serveru Gizmo China jsou již v plném proudu práce také na novém levném notebooku. Ten bude kompaktnějších rozměrů, připomínat svým vzezřením bude tolik populární ultrabooky. Měl by být vybaven 12,5 nebo 13,3palcovou obrazovkou a lákat bude kromě tenkého profilu také na celokovovou konstrukci.

Velkým překvapením by měl být použitý operační systém. Zatímco drtivá většina nových laptopů od zavedených výrobců je dodávána s operačním systémem Windows, stroj od Xiaomi by měl být dodáván se speciálně upravenou verzí Linuxu.

Právě to by měl být ale jeden z důvodů, proč se bude dařit výrobci držet cenu nového laptopu nízko, podobně jako u chytrých telefonů. I když nad přesnou hardwarovou výbavou zatím visí otazník, celokovový notebook by měl cílit na náročnější uživatele. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám