Hlavní obsah

Chytrý deštník předpovídá počasí. A sám se přihlásí, když jej zapomenete

Novinky, mif

Deštníky používáme už více než dva tisíce let. Za celou tuto dobu se jejich funkčnost nijak dramaticky nezměnila, zlom by měl podle všeho nastat až nyní. Francouzská společnost Wezzoo totiž vytvořila první deštník na světě, který dokáže předpovídat počasí. Navíc se sám připomene, když ho omylem někde zapomenete.

Chytrý deštník OombrellaVideo: archív výrobce

 
Článek

Novinka zvaná Oombrella se na první pohled nijak dramaticky neliší od obyčejných deštníků. V rukověti má však zapojené speciální senzory, které dokážou rozpoznat, zda bude pršet. A to údajně až s půlhodinovým předstihem a údajně s téměř stoprocentní spolehlivostí.

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

Senzory totiž dokážou analyzovat světlo, vlhkost vzduchu a teplotu. Ze získaných údajů pak první chytrý deštník na světě vytvoří předpověď. Ta se uživateli zobrazí na připojeném mobilu, který s novinkou komunikuje prostřednictvím bezdrátového rozhraní bluetooth.

Ve smartphonu je tak nutné mít nainstalovanou aplikaci Wezzoo, která sama o sobě také slouží k zobrazení předpovědi počasí na několik dní dopředu.

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

Chytrý deštník je prozatím pouhým prototypem. Tvůrci ale věří, že se jim novinku podaří ještě letos dostat do volného prodeje. Poté by byl zmiňovaný program schopný pracovat s daty všech připojených deštníků. Případný déšť by tak nepředpovídal pouze na základě jediného deštníku, ale pomocí všech uživatelů, kteří se do speciálního programu zapojí.

Výrobci mysleli i na to, že lidé deštníky ustavičně někde zapomínají. Oombrella proto svému majiteli připomene, když ji někde nechá ležet – jednoduše mu pošle zprávu na chytrý telefon. V aplikaci pak bude možné dohledat i přesné místo, kde chytrý deštník zůstal ležet.

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

V současnosti se francouzská společnost Wezzoo snaží sehnat dostatek financí na rozjetí masové výroby prostřednictvím serveru Kickstarter. Doposud přispělo už přes šest stovek lidí celkovou částkou 48 711 dolarů, tedy více než 1,1 miliónu korun.

Deštník Oombrella získá každý, kdo přispěl alespoň 59 dolarů (1400 Kč). Ve volném prodeji by se novinka měla objevit ještě před koncem roku za částku 79 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 1900 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám