Hlavní obsah

Éra modulárních počítačů a mobilů přichází

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci vrhají na pulty obchodů prakticky každý měsíc nové chytré telefony, tablety i počítače. Zákazník toužící po brilantních displejích, nejlepším možném výkonu a dalších technických vychytávkách je tak nucen zpravidla jednou ročně vytáhnout z kapsy několik tisíc na novou elektroniku. Tento zažitý trend by měly změnit modulární přístroje, které pomalu míří do prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Modulární počítač Acer Revo Build

Článek

Modulární elektronika staví na velmi podobném principu. Když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší.

Podobné koncepty představovali výrobci už před lety. Například v roce 2014 se společnost Circular Devices chlubila zařízením zvaným Puzzlephone. Šlo v podstatě o koncept modulárního chytrého telefonu. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Puzzlephone

Foto: archív výrobce

Puzzlephone

Puzzlephone se skládal ze tří hlavních částí. Základ tvořil napevno zabudovaný displej, reproduktory a mikrofon. Zároveň v něm byly uloženy také všechny technologie, které umožňovaly komunikovat jednotlivým dílům mezi sebou.

Další část měla obsahovat procesor, operační paměť a fotoaparát. Poslední díl pak kromě baterie disponoval také pamětí telefonu. Prostřednictvím takovýchto modulů si uživatel mohl poskládat telefon doslova na míru. A když mu například úložiště nebo výkon přestávaly stačit, jednoduše vyměnil modul za jiný.

Kvůli složitosti celého konceptu se však takový stroj na pulty obchodů nikdy nedostal. Jak ale ukazují přední světoví výrobci v poslední době, éra modulární elektroniky přichází.

Větší disk? Jednoduše se připojí…

V prodeji se například již objevila počítačová sestava Acer Revo Build. [celá zpráva]

Novinka působí na první pohled velmi nenápadným dojmem. Černá krabička o velikosti 12,5 x 12,5 cm zaujme snad jen svým zářivě oranžovým víkem. Právě zmiňovaná horní část je ale daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Je totiž vybavena speciálními pogo konektory, jejichž prostřednictvím je možné snadno připojovat další výbavu.

Foto: archív výrobce

Acer Revo Build - základní modul

Zakoupit je už možné také první rozšiřující modul s pevným diskem s kapacitou 1000 GB. Za ten zájemci zaplatí bezmála 3500 korun. Postupně by se v nabídce měly objevit také další rozšiřující moduly. Už nyní je zřejmé, že jeden z bloků přidá sestavě reproduktor a mikrofon, další zase baterii pro případ výpadku elektrického proudu nebo pro práci se sestavou na cestách.

Základna modelu Revo Build disponuje dvoujádrovým procesorem Intel Celeron N3050, 2 GB operační paměti a 32GB SSD jednotkou. Na té je předinstalovaný operační systém Windows 10. Tuto konfiguraci si výrobce cení na necelých 5000 korun.

Foto: archív výrobce

Novinka od Aceru vylepšená o další díly.

Kvalitnější zvuk, vyšší výdrž

Do prodeje se v nadcházejících týdnech dostane i první modulární chytrý telefon. Na největším veletrhu mobilních technologií MWC ve španělské Barceloně takové zařízení ukázala na konci února společnost LG. [celá zpráva]

Model LG G5 má odnímatelnou celou spodní stranu. Místo ní je možné vložit do útrob smartphonu jiné moduly. Adaptér Hi-Fi Plus s B Play má speciální sluchátkový konektor, který je napojen na elektroniku od společnosti Bang & Olufsen. Dokáže přehrávat hudbu ve 32bitové kvalitě a podporuje 383KHz audia. V praxi se tak telefon s tímto adaptérem promění na kapesní hi-fi přehrávač.

LG G5 v akci

Druhý modul zvaný LG Cam Plus rozšíří kapacitu baterie o dalších 1200 mAh. Uživatel tak má k dispozici dohromady již velmi slušných 4000 mAh. To ale není hlavní přednost tohoto adaptéru. Cam Plus navíc telefonu přidá dvě hardwarová tlačítka (spouště kamery a fotoaparátu) a rolovací kolečko, kterým je možné zoomovat a zároveň měnit nastavení fotoaparátu.

LG bude prvními dvěma vlaštovkami nejprve testovat trh, zda je o podobný koncept vůbec zájem. Pokud ano, mohla by čerstvá novinka způsobit malou mobilní revoluci – lze očekávat, že by postupně přibývaly modulární smartphony i dalších výrobců.

O úspěchu ale patrně rozhodne prodejní cena. Tu zatím výrobce drží v tajnosti.

Foto: archív výrobce

LG G5

Reklama

Výběr článků

Načítám