Hlavní obsah

Canon odhalil svou nejlepší zrcadlovku. Souboj s Nikonem může započít

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci fototechniky zažívají v posledních týdnech druhé Vánoce, dva největší giganti fotografického světa totiž oznámili příchod svých top modelů. Nejprve se Nikon vytáhnul se špičkovým modelem D5, Canon nyní kontruje svou vylepšenou vlajkovou lodí EOS 1D X Mark II.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 1D X Mark II

Článek

Nikon D5 si odbyl premiéru už na veletrhu CES, který se konal v lednu v americkém Las Vegas. Jak Novinky.cz informovaly již dříve, má vlajková loď Nikonu hned několik předností – jednou z nejvýraznějších je obrovský rozsah citlivosti, díky kterému dokáže fotoaparát udělat z noci den. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Nikon D5

Už při představení „dé pětky“ se v kuloárech šeptalo o tom, že nový top model chystá také Canon. A to se v noci na úterý potvrdilo. Oficiálně byl odhalen model EOS 1D X Mark II.

Vzhledem se novinka od Canonu velmi podobá svému předchůdci, drtivá většina vylepšení se udála uvnitř. O zpracování obrazu se stará CMOS snímač s rozlišením 20,2 Mpx, který nabízí ve speciálním režimu citlivost až ISO 409 600.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 1D X Mark II

Aby stroj stačil i těm nejnáročnějším fotografům, je vybaven hned dvěma obrazovými procesory DIGIC 6+. Díky nim je možné fotografovat rychlostí až 14 snímků za sekundu, a to platí pro formáty JPEG i RAW. V případě uzamčeného ostření je možné dosáhnout rychlosti dokonce až 16 snímků za sekundu.

Taková rychlost je ale logicky k dispozici jen s těmi nejrychlejšími paměťovými kartami na trhu. Jak se na prémiovou vlajkovou loď sluší a patří, k dispozici jsou hned dva sloty pro karty – jeden pracuje se standardem CFast card a druhý s pomalejšími CF kartami.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 1D X Mark II

Canon EOS 1D X Mark II využívá při ostření celkem 61 ostřících bodů, přičemž 41 z nich je křížových. Fotografie se zobrazují na 3,2palcovém displeji, který má rozlišení 1,62 miliónu bodů.

S novinkou je samozřejmě možné natáčet také videa, a to ve 4K rozlišení a až při 60 snímcích za sekundu. Samozřejmě jsou ale opět potřeba rychlé paměťové karty. Ve standardu Full HD je možné využít režim snímkování 120 snímků za sekundu.

Případní zájemci o novinku od Canonu budou muset sáhnout hluboko do kapsy. Model EOS 1D X Mark II se začne prodávat v květnu za 165 tisíc korun. To je zhruba stejná suma, za kterou se bude nabízet také zmiňovaný Nikon D5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám