Hlavní obsah

CES 2016: Nenápadný přívěsek je ve skutečnosti osobní překladač

Novinky, ort
Las Vegas

Bez nadsázky jednou z nejzajímavějších novinek veletrhu CES, který tento týden probíhá v Las Vegas v americké Nevadě, je zařízení nazývané iLi. Tato japonská vychytávka totiž dokáže zastat funkci osobního překladatele, což ocení především cestovatelé.

Foto: mif, Novinky

Osobní překladač Logbar iLi

Článek

Překladač iLi od společnosti Logbar je na první pohled poměrně nenápadný. Jde o přívěsek o velikosti USB flash disku, který se bude dodávat přímo i s řetízkem na krk.

Foto: mif, Novinky

Osobní překladač Logbar iLi

Použití je v praxi velmi jednoduché, jak demonstrovali zástupci společnosti přímo na veletrhu CES. Stačí zmáčknout velké tlačítko na přední straně a začít mluvit – text se automaticky převede do požadovaného jazyka a přehraje se člověku, se kterým vedete rozhovor.

Dotyčný vám může stejným způsobem zase odpovědět. Například při hledání nějakého konkrétního místa na dovolené může být toto zařízení k nezaplacení. Jediné na co musíte myslet, je, aby se nevybila zabudovaná baterie – ta by ale měla vydržet údajně více než týden.

Čeština prý chybět nebude

Slovní zásoba překladače obsahuje již nyní několik desítek tisíc slov, podporovány jsou však prozatím pouze některé jazyky – angličtina, čínština a japonština. Ještě během letošního roku chtějí tvůrci přidat také francouzštinu, korejštinu a thajštinu.

Netají se ani tím, že postupně chtějí nabídnout podporu pro všechny světové jazyky. „V dalším kroku se zaměříme na španělštinu, italštinu a arabštinu. A čeština? Věřím, že ta nebude také chybět – chceme, aby iLi posloužilo k domluvě po celém světě,“ uvedl na dotaz Novinek zástupce společnosti Logbar, který prezentoval zařízení na výstavišti.

I když cenu výrobce prozatím prozradit nechtěl, zařízení iLi by mělo jít do prodeje už během letošního roku.

Raději počkat na finální produkt…

Měli by se tak překladatelé začít bát o práci? Patrně ne, protože společnost Logbar nemá ve světě počítačů příliš dobrou pověst. Už loni se totiž tento výrobce zapsal do povědomí uživatelů vývojem chytrého prstenu Ring Zero, prostřednictvím kterého půjde ovládat elektronika v domácnostech.

Foto: archív výrobce

Chytrý prsten Ring Zero

Nápad je to opět skvělý, ale podle ohlasů zahraničních uživatelů je práce s prstenem spíše za trest. Neustále vypadává spojení, je nutné jej vypínat a znovu zapínat apod. A výrobce na nářky uživatelů příliš nereaguje a svůj Ring Zero vesele prodává dál.

O úspěchu zařízení iLi tak nejspíše rozhodne až fakt, jak důsledný výrobce při finalizaci vývoje bude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám