Hlavní obsah

CES 2016: LG vyvíjí zcela pružnou obrazovku, mobily půjdou srolovat jako list papíru

Las Vegas

Jihokorejská společnost LG Display pracuje na zcela pružné obrazovce a už má prototyp, který lze různě ohýbat i rolovat. Zachovává přitom rozlišení v HD kvalitě. Nicméně vyvíjená novinka má ještě určité mouchy a firma zatím neví, kdy by se mohla objevit na trhu, informuje zpravodajská stanice BBC. Jasně se tím ale otevírají dveře k mobilům, které půjde snadno srolovat jako list papíru.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Osmnáctipalcový pružný displej se může srolovat do tenkého válce o průměru šest centimetrů.

Článek

Základní technologický skok podle LG spočívá v přechodu od LED k OLED televizorům. "O" přitom znamená "organický", což přináší možnost odstranit zadní panel promítající světlo na obrazovku. Tím je pak umožněna ohybatelnost.

Ohebné obrazovky budou podle firmy ideální pro výrobu displejů, jež najdou uplatnění zejména v obchodech. Zájem ale nepochybně bude mít i leckterá domácnost, která nechce, aby jí televizor někde trvale zabíral místo. Po vypnutí bude možné obrazovku stočit a dát třeba do skříně.

První mobily už příští rok?

Společnost LG se už dříve pochlubila tím, že podobnou technologii by chtěla využít také u chytrých telefonů. Podle dřívějších plánů by se ale první takové přístroje měly objevit na trhu nejdříve až v roce 2017. [celá zpráva]

Foto: LG

Rolovací nebo skládací mobily a tablety by se na pultech obchodů měly objevit už v roce 2017.

S ohledem na nevychytané mouchy u představeného prototypu to ale bude patrně ještě později. Společnost totiž ještě musí zapracovat na několika věcech, které by zákazníkům asi vadily, nebo které by lidé chtěli. Na obrazovce se například objevují mrtvé, tedy černé body. Někomu by mohlo vadit, že obrazovku lze zatím rolovat jen jedním směrem. Jiní by zase uvítali, kdyby se dala překládat jako noviny, což možné zatím není.

LG ukázala na veletrhu CES, který právě probíhá v americkém Las Vegas, obrazovku s úhlopříčkou 18 palců (45,7 centimetru), firma však cílí na úhlopříčku 55 palců. Při takové velikosti by prý byla schopna vyrábět obrazovku s kvalitou rozlišení 4K, které je čtyřikrát větší, než má HD.

Cena zatím není známa

Společnost ale bohužel zatím není s to říci, kolik by taková obrazovka stála a vlastně ani kdy se skutečně vůbec začne prodávat. Zatím je stále v prototypovém stadiu.

„Větší prototyp by měl být v blízké budoucnosti. Ale pokud jde o komerční produkt, stále plánujeme načasování," říká podle BBC KJ Kim, viceprezident marketingového oddělení LG Display.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám