Hlavní obsah

Počítačové ventilátory přetvořil v umělecké dílo

Novinky, ort

Jednotlivé součástky počítačů nemusí rozhodně sloužit pouze k práci v bedně někde pod stolem. Například z ventilátorů je možné vytvořit i nevšední umělecký výtvor, jak dokázal designér George Zisiadis.

Nevšední umělecký výtvor Phyxel, který je sestaven z počítačových ventilátorů

 
Článek

Novinka se jmenuje Phyxel a jde v podstatě o dřevěnou bílou tabuli, na které je do čtvercového tvaru rozmístěna celkem stovka ventilátorů. Úhledně uspořádané ventilátory černé barvy jsou napojeny na speciální ovladače, jež jsou schopny kontrolovat jejich rotaci.

Foto: archív George Zisiadisa

Phyxel

K čemu je to dobré? Zisiadis je díky tomu schopen na určitý moment roztočit jen některé ventilátory a vytvořit tak unikátní optický vjem, jak je vidět na videu.

Místo toho, aby ventilátory chladily jednotlivé součástky počítače, pyšní se na zdi jako skutečné umělecké dílo. Jak designér sám podotýká, Phyxel má i praktické využití – v parných dnech dokáže stovka ventilátorů uživatele pěkně zchladit.

Foto: archív George Zisiadisa

Phyxel

Zisiadis se pravidelně věnuje uměleckým projektům, prostřednictvím kterých chce oslovit širokou veřejnost. Snaží se lidem ukázat, že na první pohled nepotřebné, nudné a zbytečné věci se dají přetvořit v něco užitečného a líbivého. A právě tak vzniknul i Phyxel.

O případném prodeji designér zatím neuvažuje. Pokud se vám unikátní obraz složený z počítačových ventilátorů líbí, budete si jej patrně muset vyrobit sami.

Foto: archív George Zisiadisa

Phyxel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám