Hlavní obsah

Kompaktní rozměry i obrovské obrazovky. S novými tablety se roztrhnul pytel

Novinky, mif

Aktuální čísla analytiků ukazují, že odbyt počítačových tabletů v posledních měsících spíše stagnuje. To je patrně i jeden z hlavních důvodů, proč se výrobci snaží uspět i s netradičními koncepty. Vedle klasických kompaktních tabletů se tak stále častěji setkáváme s přerostlými modely, které se mohou směle měřit se stolními PC. Stranou nezůstávaly v uplynulém roce ani hybridy, jež dokážou kromě tabletu zastat často i funkci notebooku.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Apple iPad Pro

Článek

Apple iPad Pro

Apple iPad Pro má displej s úhlopříčkou 12,9 palce a rozlišení 2732x2048 pixelů. Doposud přitom Apple u svých tabletů nabízel pouze 9,7- nebo 7,9palcové obrazovky. Proti iPadu Mini je tak novinka téměř dvakrát tak velká.

Apple iPad Pro Video: Apple

Pro pohodlnější ovládání proto k novince Apple nabízí speciální stylus, který by měl svou přesností dostačovat i profesionálním grafikům. K modelu iPad Pro je možné dokoupit také speciální obal, který slouží jako klávesnice.

Uvnitř tabletu tepe nový procesor Apple A9X, který je podle zástupců Applu 1,8krát rychlejší než předchozí generace. Grafický výkon narostl u novinky dvojnásobně. Z výbavy iPadu Pro se sluší vyzdvihnout také osmimegapixelovou kameru či podporu rychlých datových přenosů LTE. Potěší také přítomnost hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku.

  • Aktuální cena: 25 000 Kč

Lenovo Yoga Tablet 2

Hlavním lákadlem druhé generace tabletu Yoga od společnosti Lenovo je technologie AnyPen, která umožňuje ovládat dotykovou obrazovku prakticky čímkoliv - vidličkou, propiskou či obyčejnou tužkou.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 2 AnyPen

To se může hodit, když máte špinavé ruce nebo pokud potřebujete přesnější ovládání. Jak jsme se přesvědčili v praxi, pomocí obyčejné tužky se dá na displeji velmi pohodlně a hlavně přesně kreslit.

Vyzdvihnout si zaslouží i zabudovaný stojánek v tabletu, díky němuž je zároveň možné novinku od Lenova pověsit klidně i na zeď. K čemu je to dobré? Například v kuchyni můžete mít recepty při vaření na tabletu doslova před očima.

Rozměry tabletu Yoga 2 jsou víceméně dány osmipalcovou IPS obrazovkou, která se pochlubí rozlišením 1920 x 1200 pixelů. Pracovní tempo zařízení určuje procesor Intel Atom Z3745, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,86 GHz. K dispozici jsou dále 2 GB operační paměti.

  • Aktuální cena: 5600 Kč

Samsung Galaxy View

Drtivá většina aktuálně nabízených tabletů je vybavena sedmi- nebo desetipalcovou obrazovkou. Proti nim může novinka nazývaná Galaxy View působit tak trochu jako monstrum s hmotností 2,65 kg. Přístroj cílí na filmové nadšence, kterým nahradí i stolní počítač. 18,4palcová obrazovka má rozlišení Full HD, tedy 1920x1080 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy View

Pracovní tempo pak udává čipset Samsung Exynos 7580, jehož základem je osmijádrový procesor taktovaný na 1,6 GHz. Dále výbava čítá 2 GB operační paměti a 32 nebo 64GB úložiště.

Samozřejmostí je i 2,1megapixelová kamera na čelní straně, bezdrátové standardy wi-fi a bluetooth, stereofonní reproduktory a v neposlední řadě podpora paměťových karet micro SD. Nechybí dokonce ani slot na nanoSIM, aby stroj mohl přijímat LTE internet.

  • Aktuální cena: v Česku se zatím neprodává

Alcatel OneTouch Xess

Do kapsy si nový tablet OneTouch Xess rozhodně nedá žádný uživatel, nevejde se totiž ani do většiny batohů. Jeho obrazovka má úctyhodnou úhlopříčku 17,3 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Přesně takové monitory se ještě před pár lety vyskytovaly u klasických stolních počítačů.

Spíše než tablet tak novinka připomíná nějakou all-in-one sestavu, která má důležité komponenty ukryty v obrazovce. Koneckonců samotný výrobce vybavil stroj výklopným stojánkem, aby jej bylo možné postavit na stůl jednoduše jako dotykový monitor.

Foto: archív výrobce

Alcatel OneTouch Xess

Stříbrný podstavec mimochodem slouží zároveň také jako úchyt pro snadnější a bezpečnější přenášení tohoto přerostlého tabletu.

Stydět se Alcatel OneTouch Xess rozhodně nemusí ani za svůj výkon, který udává čipset MediaTek, jehož osm jader je taktováno na 1,5 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

Baterie má velmi slušnou kapacitu 10 000 mAh, s ohledem na velkou obrazovku lze ale očekávat, že výdrž se bude pohybovat maximálně v řádu několika hodin.

  • Aktuální cena: v Česku se zatím neprodává

Accent TB890

Především velmi příznivou cenou se snaží zaujmout nový tablet Accent TB890, který se však směle může měřit s klasickými notebooky. Součástí balení je totiž odnímatelná klávesnice, která obsahuje i zabudovaný touchpad.

Magnetický mechanizmus je velmi jednoduchý, a tak na rozdíl od běžných notebooků není možné displej připojený ke klávesnici nijak naklánět. Výkon samozřejmě odpovídá nízké ceně.

Foto: archív výrobce

Accent TB890

V útrobách přístroje se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F taktovaný na frekvenci 1,33 GHz, který je podpořen 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Daný hardware bohatě stačí pro plynulý chod operačního systému Windows 10.

Accent TB890 je však dodáván ještě se staršími osmičkami, přejít na desítky je ale u něj možné zadarmo. Školáci navíc ocení bytelnou konstrukci, která je nejen z plastu, ale také z kovu. Díky ní by měl přístroj zvládnout i méně šetrné zacházení.

  • Aktuální cena: 6000 Kč

Umax VisionBook 7Qi 3G

Jedním z nejlevnějších tabletů na tuzemském trhu je VisionBook 7Qi 3G od společnosti Umax. Zakoupit jej je možné už za méně než dva tisíce korun.

Foto: archív výrobce

Umax VisionBook 7Qi 3G

Cena se samozřejmě na samotném zařízení podepsala. Je to patrné už při pohledu na sedmipalcovou dotykovou obrazovku, která má rozlišení pouze 1024x600 pixelů. Jen o pár stokorun dražší konkurence na tom bývá zpravidla o poznání lépe.

Na druhou stranu novinka láká kromě nízké cenovky na poměrně svižný chod. Je totiž vybavena čtyřjádrovým procesorem Intel Sofia o frekvenci 1,2 GHz a 1 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak k dispozici paměť o velikosti 8 GB, nechybí ani slot na paměťové karty.

  • Aktuální cena: 1850 Kč

Asus Transformer Book T300CHI

Transformer Book T300CHI od společnosti Asus může na první pohled připomínat spíše klasický notebook než počítačový tablet. Ve skutečnosti ale dokáže tento šikovný hybrid zastat obě funkce. Ve chvíli, kdy toužíte po větší mobilitě, stačí odtrhnout 12,5palcový dotykový displej s vysokým rozlišením 2560x1440 pixelů od základové stanice s klávesnicí a touchpadem. A máte tablet.

Foto: archív výrobce

Asus Transformer Book T300CHI

Podobných zařízení je na trhu celá řada, ale Transformer Book T300CHI má proti většině z nich navrch v otázce výkonu. Směle se může měřit s plnohodnotnými notebooky, díky šetřícím technologiím ale zároveň zvládne na baterii fungovat klidně i celý pracovní den.

To je zásluha především úsporného procesoru Intel Core M, který standardně pracuje při nízké frekvenci 0,8 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 2 GHz. Ve výbavě nechybí ani 4GB operační paměť a 128GB SSD jednotka. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Aktuální cena: 22 000 Kč

Microsoft Surface Book

Surface Book od Microsoftu láká na 13palcový displej, který nabídne vysoké rozlišení 3000x2000 pixelů. Tato dotyková obrazovka je navíc odpojitelná od klávesnice, takže novinka dokáže fungovat klidně jako klasický tablet.

BEZ KOMENTÁŘE: Surface Book je prvním notebookem od MicrosoftuVideo: Microsoft

K dotykovému displeji půjde volitelně přikoupit i stylus, který je schopen rozeznat až 1024 intenzit přítlaku. V režimu tablet má zařízení tloušťku jen 7,7 mm, po připojení klávesnice však tloušťka naroste na 2,28 cm. Zvýší se logicky také hmotnost ze 728 g na 1,59 kg. Klávesnice totiž obsahuje další bateriové články, které prodlouží výdrž až na 12 hodin (3 hodiny tablet + 9 hodin klávesnice).

Pracovní tempo budou udávat procesory Intel Core šesté generace, na výběr bude z řad Core i5 i Core i7. Stroj bude moci disponovat až 16 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s úctyhodnou kapacitou až 1 TB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

  • Aktuální cena: v Česku se zatím neprodává

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám