Hlavní obsah

Tablet vyrobený v KLDR obsahuje jen součástky z Číny a Jižní Koreje

Právo, nek
Pchjongjang

K pozoruhodnému odhalení dospěla skupina expertů v Jižní Koreji, když podrobně prozkoumala tablet vyráběný v sousední KLDR, a tedy s nápisem Made in North Korea (Vyrobeno v Severní Koreji). Přístroj je podle nich sestavený nejen z komponentů dovezených ze spřátelené Číny, ale i ze součástek vyrobených v tolik nenáviděné Jižní Koreji.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl podle listu Die Welt velmi pyšný, když před třemi lety prezentoval první tablet Samjiyon vyrobený ve své zemi. O rok později přišel nástupnický model Ryonghung, o němž nyní odborníci zjistili, že obsahuje paměťový čip značky SK Hynix z Jižní Koreje.

„Pchjongjang dovezl z Číny celou základní desku,“ vysvětlil expert Kim Heung-kwang, jenž před jedenácti lety uprchl z KLDR. „Tak se tam dostaly i čipy,“ dodal s tím, že ač se tablet prezentuje jako vyrobený v Severní Koreji, skládá se ve skutečnosti „ze sta procent“ z čínských komponentů, včetně šroubků a matiček. Měl tím na mysli i jihokorejské čipy integrované do základní desky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jediné, co prý je na produktu skutečně severokorejské, je tak obsah, tedy software, který ovšem běžným zákazníkům v KLDR neskýtá možnost připojení k internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám