Hlavní obsah

Vlasové sklo otevírá cestu k ohebným mobilům

Právo, Novinky, mcm, mif

Sklo tenké jako vlas se podle deníku Die Welt podařilo vytvořit německým vědcům. Splnění snu o kompletně ohýbatelných mobilech či obrazovkách se tak zdá být podle listu na dosah. A skutečností se možná stanou i sny o ohýbatelných hodinkách či o elektronických novinách, které bude po přečtení možné složit do kapsy. První takové zařízení už údajně chystá společnost Samsung.

BEZ KOMENTÁŘE: Skládací mobil od Samsungu dokáže nahradit i tabletVideo: Samsung

 
Článek

Sklo se pro takové mnohotvárné účely zdánlivě moc nehodí kvůli své křehkosti. Ta ale chybí v případě tenkých skelných „filmů“, které vyvinuli experti německé firmy Schott AG. Ta je zavedeným výrobcem krycích skel pro mobily i jiné elektronické aparáty.

Vlasové sklo je pružné a ohebné. Přitom neztrácí jiné své charakteristické vlastnosti, jako je průhlednost a schopnost fungovat jako účinný elektrický izolátor. Má tloušťku pouhých 50 mikrometrů. Pro srovnání: vlasy mají tloušťku 42 až 95 mikrometrů, silnější mají ženy.

Použití skla v čipech by mohlo zvýšit rychlost přenosu dat osminásobně.

Vlasové sklo, které lze dodávat v rolích, se hodí nejen na obrazovky, ale třeba i do čipů, kde ho lze použít k izolaci. Dosud se používá křemík, který vede elektřinu mnohem hůř než kovy. Není ale tak dobrý izolátor jako právě sklo.

Podle expertů, na něž se odvolává Die Welt, by použití skla v čipech mohlo zvýšit rychlost přenosu dat osminásobně. A rychlost čipů, které zajišťují ukládání dat na pevný disk nebo naopak čtení z něj, by se při použití skla zvýšila desetinásobně.

Skládací smartphony už příští rok

První chytré telefony, které se do kapsy složí stejně jednoduše jako papírový ubrousek, by se na pultech obchodů měly objevit už v průběhu příštího roku. Uvedl to server Business Korea, podle kterého první takové zařízení přinese na trh jihokorejská společnost Samsung.

Ta by měla skládací smartphone představit v lednu na největším počítačovém veletrhu na světě International Consumer Electronics Show (CES), který se bude tradičně konat v americkém Las Vegas. Výrobce ale ještě nic oficiálně nepotvrdil.

S uvedením skládacích smartphonů, a dokonce i rolovací elektronikou počítá také společnost LG. Podle ní by se ale první takové přístroje měly objevit na trhu až v roce 2017. [celá zpráva]

Foto: LG

Rolovací nebo skládací mobily a tablety by se na pultech obchodů měly objevit už v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám