Hlavní obsah

Lákadla největšího počítačového veletrhu

Novinky, mif
Berlín

V německém Berlíně byl v uplynulých dnech v plném proudu největší evropský veletrh zábavní a spotřební elektroniky IFA. Řada zajímavých novinek na něm byla odhalena už minulý týden.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Návštěvníci veletrhu IFA zkoušejí představené novinky.

Článek

Letošní ročník byl na novinky opravdu velmi bohatý, stěžejní produkty zde odhalili prakticky všichni výrobci ze všech koutů světa. S drtivou většinou z nich se budou snažit uspět na trhu ještě před Vánocemi.

Prakticky vše se točilo okolo nových počítačových sestav a notebooků. Premiéru zde totiž měla celá rodina nové generace procesorů Intel Core, které jsou rychlejší než předchůdci a zároveň nabízejí díky šetřícím funkcím také nižší spotřebu, případně vyšší výdrž baterie.

Výstava také ukázala, jak se transformuje trh s klasickými stolními počítači. Velké bedny, na které jsme zvyklí u pracovních stolů, prakticky vymizely. Výrobci se pochlubili novými all-in-one sestavami, které ukrývají všechny důležité součástky uvnitř monitoru.

Počítače se zmenšují

Řada firem představila také miniaturní počítače, které nejsou o moc větší než obyčejná knížka. Přitom ale nabízejí stejný výkon jako tradiční stolní sestavy. Ukázaly se také výkonné notebooky, na nichž je možné hrát ty nejnovější hry i při nejvyšších detailech a rozlišení.

Ani o plnohodnotné počítačové tablety ale nebyla nouze, proti loňským generacím nabídnou především vyšší výkon, delší výdrž baterie a jemnější displej. K vidění byla také celá řada nových levných strojů.

Velký prostor byl dán především chytrým telefonům. Výrobci se předháněli, kdo nabídne výkonnější model s brilantnějším displejem. V tomto ohledu zabodovala především společnost Sony, která světu ukázala první smartphone s 4K displejem.

Lenovo ChromeBook 100S: levný a přitom rychlý

Drtivá většina nových počítačů je vybavena operačním systémem Windows od Microsoftu. Jenže v poslední době se stále častěji ukazují i velmi zajímavé stroje postavené na platformě Chrome OS.

Zmiňovaný systém je značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Foto: archív výrobce

Lenovo Chromebook 100S

Foto: archív výrobce

Lenovo Chromebook 100S

To jsou hlavní důvody, proč se u svého nového notebooku rozhodla použít operační systém Chrome OS také společnost Lenovo. Její nový ChromeBook 100S sice parametrově nevypadá kdovíjak moderně, přesto je práce na něm velmi příjemná a svižná.

Pracovní tempo udává procesor Intel Celeron N2840, jehož dvě jádra jsou taktována na 2,16 GHz. Ten má k dispozici 4 GB operační paměti a 4GB operační paměť. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové adaptéry wi-fi či zabudovaná čtečka paměťových karet.

Velkým lákadlem jsou jistě i kompaktní rozměry, které jsou víceméně dány 11palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Proporce jsou přesně 300 x 209 x 19,9 mm a hmotnost činí 1,2 kg.

  • Cena a dostupnost: Kdy přesně se Lenovo ChromeBook 100S objeví na pultech obchodů, zatím není jasné. Cena novinky by se však měla pohybovat okolo šesti tisíc korun.

Asus VivoStick PC: malé tělo, velké možnosti

Rozměry sestavy Asus VivoStick PC jsou 13,8 x 3,4 x 1,5 cm, srovnávat se tak směle může s trochu většími USB flash disky. Díky zkosení hran na jedné straně navíc svým vzhledem připomíná spíše nějaký zvýrazňovač.

Foto: archív výrobce

Asus VivoStick PC

Foto: archív výrobce

Asus VivoStick PC

Pracovní tempo bude u miniaturního počítače udávat procesor Intel Atom společně s 2 GB operační paměti. Pro uložení dat pak bude k dispozici 32GB disk. I přes kompaktní rozměry se nezapomnělo na dva porty USB či výstup pro sluchátka. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani bezdrátové standardy wi-fi a Bluetooth.

VivoStick PC, který pracuje pod operačním systémem Windows 10, je možné použít například u televizorů. Po připojení do HDMI konektoru promění hloupou TV na chytrou. Zapojit sestavu je ale samozřejmě možné také do obyčejného monitoru. Místo velké bedny pod stolem pak všechny důležité komponenty budou schovány za obrazovkou, podobně jako u all-in-one sestav.

  • Cena a dostupnost: Kdy přesně by se měla novinka od společnosti Asus začít prodávat, zatím není jasné. Cena by se však měla pohybovat v přepočtu pod hranicí čtyř tisíc korun.

Sony Xperia Z5 Premium: 4k konečně v mobilech

Jedním z největších lákadel chytrého telefonu Sony Xperia Z5 Premium je bezpochyby displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má totiž stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840 x 2160 pixelů, jde tedy o standard 4K. Ten zatím nenabízí žádný další výrobce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Ani za svou další výbavu se novinka od společnosti Sony rozhodně nemusí stydět. V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Pod vodou je možné využívat mimochodem i oba fotoaparáty. Ten hlavní na zadní straně má rozlišení 23 megapixelů a disponuje přisvětlovací LED diodou i autofokusem. Vše pracuje pod operačním systémem Android 5.1.

  • Cena a dostupnost: Na pultech obchodů by se měla Xperia Z5 Premium objevit ještě před Vánocemi. Cena se bude nejspíše pohybovat nad hranicí 20 000 Kč.

Toshiba Satellite Radius 12: vysoký výkon v kompaktním balení

Na první pohled se novinka od společnosti Toshiba nijak neliší od malých přenosných počítačů – má 12,5palcový displej s rozlišením 4K (v nabídce bude také totožný model s Full HD displejem), tloušťku 1,5 cm a velmi příjemnou hmotnost 1,32 kg. K ovládání kromě dotykové obrazovky samozřejmě nechybí ani tradiční klávesnice s rozlišením QWERTY.

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite Radius 12

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite Radius 12

V počítačový tablet se model Satellite Radius 12 promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky. Otáčet obrazovku je tedy možné v úhlu 360°.

Kromě chytré konstrukce láká nový hybrid také na svůj výkon. V útrobách se ukrývá nejnovější procesor Intel Core i7, který je doplněn o 8 GB operační paměti. Data se ukládají výhradně na rychlé SSD jednotky, přičemž uživatel si může zvolit kapacitu až 512 GB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

  • Cena a dostupnost: Satellite Radius 12 se do prodeje dostane ještě před Vánocemi. Přesné datum ani cenu však zatím zástupci Toshiby neprozradili.

Acer Revo Build: skládá se jako lego

Revo Build působí na první pohled velmi nenápadným dojmem. Černá krabička o velikosti 12,5 x 12,5 cm zaujme snad jen svým zářivě oranžovým víkem. Právě zmiňovaná horní část je ale daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Je totiž vybavena speciálními pogo konektory, prostřednictvím nichž je možné snadno připojovat další výbavu.

Foto: archív výrobce

Acer Revo Build - základní modul

Foto: archív výrobce

Novinka od Aceru vylepšená o další díly.

Přesné parametry zatím drží zástupci Aceru stále pod pokličkou. Prozradili pouze, že uvnitř základny bude pracovat procesor Intel Pentium nebo Celeron a že sestava bude disponovat až 8 GB paměti.

Spíše než hardwarovou výbavou je ale sestava zajímavá snadnou rozšiřitelností. Například pro zvýšení kapacity pevného disku nebude potřeba se vrhat do útrob sestavy, jednoduše se nacvakne další díl s kapacitou 500 GB nebo 1 TB. Další blok zase přidá sestavě reproduktory a mikrofon.

  • Cena a dostupnost: Revo Build se bude nabízet za cenu okolo sedmi tisíc korun. Na pultech obchodů se novinka objeví v průběhu listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám