Hlavní obsah

IFA 2015: Tablet, který se nevejde do kapsy ani batohu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se stále nemohou dohodnout, jaká je ideální velikost počítačového tabletu. Na menších modelech, které se stále více podobají chytrým telefonům, je práce krkolomná, větší se zase nedají tak pohodlně používat. Originálně se k tomuto souboji postavila společnost Alcatel - místo hledání nejvhodnější úhlopříčky vyrobila doslova obra, jenž se směle může měřit s klasickými stolními počítači.

Foto: archív výrobce

Alcatel OneTouch Xess

Článek

Do kapsy si nový tablet OneTouch Xess rozhodně nedá žádný uživatel, nevejde se totiž ani do většiny batohů. Jeho obrazovka má úctyhodnou úhlopříčku 17,3 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Přesně takové monitory se ještě před pár lety vyskytovaly u klasických stolních počítačů.

Spíše než tablet tak novinka připomíná nějakou all-in-one sestavu, která má důležité komponenty ukryté v obrazovce. Koneckonců samotný výrobce vybavil stroj výklopným stojánkem, aby jej bylo možné postavit na stůl jednoduše jako dotykový monitor.

Stříbrný podstavec mimochodem slouží zároveň také jako úchyt pro snadnější a bezpečnější přenášení tohoto přerostlého tabletu.

Foto: archív výrobce

Alcatel OneTouch Xess

Stydět se Alcatel OneTouch Xess rozhodně nemusí ani za svůj výkon, který udává čipset MediaTek, jehož osm jader je taktováno na 1,5 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

Baterie má velmi slušnou kapacitu 10 000 mAh, s ohledem na velkou obrazovku lze ale očekávat, že výdrž se bude pohybovat maximálně v řádu několika hodin.

Kdy přesně se nový tablet od společnosti Alcatel objeví na pultech obchodů, není zatím známo. Otazník visí také nad jeho pořizovací cenou.

Na velikosti záleží

Alcatel OneTouch Xess, který byl v těchto dnech odhalen na největším evropském počítačovém veletrhu IFA v německém Berlíně, se může jevit jako naprosto unikátní kuriozita, zaujmout zákazníky obřím tabletem se ale snažila už před dvěma roky společnost Hewlett-Packard. Její model Envy Rove 20 je dokonce ještě větší – má úhlopříčku 20 palců a rozlišení 1600 x 900 obrazových bodů.

Samotný výrobce byl však tehdy s pojmenováním tablet opatrný a rozměrný stroj označoval za „snadno přenositelnou all-in-one sestavu“.

Model Envy Rove 20 pracuje s operačním systémem Windows 8 a je vybaven čipem z rodiny Intel Core. Ve výbavě nechybí ani integrovaná grafika Intel HD či bezdrátový adaptér wi-fi.

Foto: Hewlett-Packard

HP Envy Rove 20

Foto: Hewlett-Packard

HP Envy Rove 20

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám