Hlavní obsah

Prodej mobilů v Česku výrazně vzrostl, zájem o fotoaparáty klesá

Prodej technického spotřebního zboží v Česku se v letošním druhém čtvrtletí zvýšil meziročně o 13,8 procenta na 15,4 miliardy korun. Dvouciferným tempem rostl prodej telekomunikací, malých a velkých domácích spotřebičů a kancelářské a výpočetní techniky. Naopak o desetinu se snížil prodej fotoaparátů. Vyplývá z aktuálního průzkumu GfK Temax. Nejrychleji rostl prodej mobilních telefonů a dalších telekomunikačních zařízení, a to téměř o 40 procent.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prodej telekomunikací meziročně vzrostl o 37,6 procenta. Nadále se zvyšuje poptávka po chytrých telefonech, které tvoří klíčovou kategorii tohoto sektoru. Obrat trhu telekomunikací dosáhl 3,7 miliardy korun.

Během prázdnin bylo možné ušetřit při nákupu špičkových smartphonů klidně i několik tisíc korun. [celá zpráva]

Levné čínské smartphony

Na zajímavé cenové nabídky je možné narazit velmi často především u čínské produkce. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu.

Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte. Před nákupem je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Například na internetových fórech nebo nákupních rádcích, jako je Zboží.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Prodej malých domácích spotřebičů stoupl meziročně o 15,7 procenta. Pozitivní trend je způsoben rostoucími průměrnými cenami zboží v této kategorii. "Nejvýraznější nárůst lze vidět u zubní hygieny a odšťavňovačů, naopak velmi slabý vývoj zaznamenávají žehličky, které dokonce poklesly v počtu prodaných kusů, stejně tak i fritézy," uvedla mluvčí GfK Andrea Winklerová.

Pozitivní vývoj byl i v kategorii velkých domácích spotřebičů, kde se tržby zvýšily o 10,5 procenta meziročně. Nejvyšší dynamikou rostl prodej sušiček.

Fotoaparátům se nedaří

Prodej spotřební elektroniky se zvýšil o více než dvě procenta. Růst byl výrazně pozitivně ovlivněn prodejem televizorů. V rámci této kategorie se spotřebitelská poptávka stále více přesouvá k pokročilejším zařízením. Meziroční nárůst vykazovaly i všechny skupiny na audio trhu, tj. stolní audiosystémy, reproduktory, hi-fi komponenty a rádia. "Naopak dvouciferné poklesy zaznamenaly set-top boxy, video přehrávače/rekordéry a autonavigace," dodala Winklerová.

Prodeje digitálních fotoaparátů meziročně klesly o deset procent. U kompaktů s pevným objektivem se poptávka přesouvá k dražším zařízením a díky zvyšující se průměrné ceně trh kompaktů neklesá v takové míře jako v objemovém vyjádření.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám