Hlavní obsah

Holografické brýle HoloLens dorazí příští rok. Stát budou 15 000 Kč

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft zatím oficiálně nepotvrdila, kdy a za jakou cenu se se začnou prodávat nové holografické brýle HoloLens v Evropě. Některé zahraniční e-shopy však již novinku amerického softwarového gigantu zařadily do své nabídky. Tím prozradily dostupnost i přibližnou cenu tohoto zařízení.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

 
Článek

V rámci předobjednávky se Microsoft HoloLens nabízí za 550 eur, tedy v přepočtu za necelých 15 000 korun. Tato cena ale není oficiální, je tedy vcelku možné, že novinka se nakonec bude nabízet o něco levněji.

Zařízení na první pohled trochu připomíná lyžařské brýle. Ve skutečnosti jde ale o plnohodnotný počítač s vlastním procesorem i grafickou jednotkou, byť celé zařízení působí velmi kompaktním dojmem.

Foto: Microsoft

Microsoft HoloLens

Přední část HoloLens je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

Jak to funguje v praxi, demonstroval americký softwarový gigant na videu například na budovatelské hře Minecraft. Přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka.

Nabídka aplikací i her poroste

HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací. Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi, a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou nebo sedíte doma na gauči.

Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat. Kdy přesně se ale holografické brýle objeví na trhu a za jakou cenu, zástupci Microsoftu zatím neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám