Hlavní obsah

Nokia N1 dorazila do Evropy. Cena překvapí

Novinky, mif

Počítačový tablet Nokia N1 si odbyl premiéru už loni na podzim, do prodeje na evropských trzích se však dostal až nyní – tedy více než šest měsíců po oficiálním představení. Zájemci za novinku zaplatí nakonec více, než se původně čekalo. Upozornil na to server ZDNet.

BEZ KOMENTÁŘE: Tablet Nokia N1Video: Nokia

 
Článek

Zakoupit Nokii N1 je aktuálně možné ve Finsku, Německu, Rusku, Švýcarsku, Francii a Anglii. Například v sousedním Německu zájemci zaplatí za tablet 299 eur, tedy bezmála 8200 Kč. Kdy bude finský tablet dostupný v České republice a zda vůbec, zatím zástupci Nokie oficiálně nepotvrdili.

Cena nového tabletu od Nokie je velkým překvapením – nastavena je totiž poměrně ambiciózně. Obzvláště při pohledu na nabídku konkurenční společnosti Apple. Nejlevnější iPad mini 2 se základní 16GB pamětí se prodává oficiálně za 7990 Kč. Na internetu je však možné podle Zboží.cz tuto konkrétní verzi sehnat ještě o něco levněji – od 7755 Kč.

Při loňské premiéře se navíc počítalo s tím, že cena tabletu bude citelně příznivější. Stanovena tehdy byla v přepočtu na 5500 Kč bez daní a dotací. Finální cena pro koncového zákazníka tak neměla přesáhnout hranici sedmi tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Nokia N1

Nokia N1 sází na kompaktnější rozměry (201 x 139 x 6,9 mm). Ty jsou víceméně dány 7,9palcovým IPS displejem s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů. Proti poškození je dotykový panel chráněn odolným sklem Gorilla Glass 3, podobně jako celá řada konkurentů. Záda tabletu jsou vyrobena z hliníku.

Pracovní tempo přístroje udává čtyřjádrový 64bitový procesor Intel Atom Z3580 při frekvenci 2,3 GHz. Ten má k dispozici grafický čip PowerVR G6430, 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Vše pohání operační systém Android 5 Lollipop.

Značka Nokia z nových mobilů zmizela

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před pár lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů. 

To byl i jeden z hlavních důvodů, proč se Nokia rozhodla prodat svou mobilní divizi americkému Microsoftu. Ten za převzetí divize Nokie zaplatil 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč).

Název Nokia však již nové přístroje od amerického počítačového giganta nenesou, místo toho nesou pouze označení Lumia. Prvním takovým přístrojem je Lumia 535. [celá zpráva]

Nokia se však v příštím roce bude na trhu mobilních telefonů snažit znovu uspět. [celá zpráva]

Tradičně jsou k dispozici dva fotoaparáty – osmimegapixelový na přední straně a pětimegapixelový na té zadní. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth. Výrobce se také pochlubil, že přístroj nabídne baterii s kapacitou 5300 mAh. Výdrž by tak měla být o pár hodin lepší než u stejně drahých konkurenčních tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám