Hlavní obsah

Apple Watch se začnou prodávat v dalších státech. Češi mají ale smůlu

Novinky, zgl

Společnost Apple začala prodávat chytré hodinky Watch ve vybraných státech už na konci dubna. 26. června chce americký počítačový gigant rozšířit nabídku na další zahraniční trhy, Češi ale mají zatím stále smůlu. Zástupci Applu to oznámili ve čtvrtek.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Apple Watch

Článek

Apple Watch budou na konci června dostupné v Itálii, Mexiku, Singapuru, Jižní Koreji, Španělsku, Švýcarsku a na Tchaj-wanu. Nad dostupností v České republice a na sousedním Slovensku však zatím stále visí otazník. Jisté není ani to, za jakou cenu se první chytré hodinky s logem nakousnutého jablka budou v tuzemských obchodech prodávat.

Lze předpokládat, že při startu druhé vlny prodejů bude o novinku stejný zájem jako během dubnové premiéry. Tehdy na novinku čekaly zástupy fanoušků – například před obchodem Applu v Berlíně se v první den prodeje sešly více než dvě stovky zájemců o koupi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před berlínským obchodem čekaly ve frontě stovky nadšencůVideo: Reuters

Zájem lidí nemírnil ani fakt, že novinka se neprodává za „lidovky“. Na americkém trhu začíná cena základního modelu Sport na 349 dolarech (cca 8800 Kč), zájemci o luxusní verzi „Edition" si však musí připravit nejméně 10 000 dolarů (přes 250 tisíc Kč).

Šikovný a stylový doplněk

Chytré hodinky od amerického počítačového gigantu umí bezdrátově komunikovat s iPhonem (podporovány jsou modely 5, 5c, 5S, 6 a 6 Plus) a do jisté míry suplovat jeho funkce. Je jimi možné ovládat hudební přehrávač či na nich nechat zobrazovat upozornění kalendáře, nové zprávy, a dokonce například i navigaci.

Co umí chytré hodinky od AppluVideo: archív výrobce

Stejně jako nejrůznější fitness náramky hlídají chytré hodinky s logem nakousnutého jablka také zdravotní stav uživatele – mohou počítat kroky, spálené kalorie apod. A když se budete málo hýbat? Jednoduše vám řeknou, že je na čase s tím něco dělat.

Umí i telefonovat

Na rozdíl od většiny konkurenčních modelů lze s novinkou také telefonovat. Většina chytrých hodinek totiž zvládá pouze zobrazit příchozí hovor a uživatel vždy musí pro jeho uskutečnění vzít ro ruky chytrý telefon.

Apple Watch však mají zabudovaný mikrofon i reproduktor, takže je přímo s nimi možné telefonovat podobně jako s bluetooth handsfree. Bez iPhonu v kapse se ale samozřejmě neobejdou, v něm je totiž vložena SIM karta.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Apple Watch

Mikrofon zároveň slouží k zadávání hlasových povelů. Apple Watch totiž spolupracují také s virtuální asistentkou Siri, které je možné jednoduše zadávat nejrůznější úkoly, aby například nastavila budík, nebo jí klást otázky o počasí, letech či čemkoliv jiném.

Do chytrých hodinek od Applu je možné instalovat samozřejmě také aplikace. Vybírat je uživatel může prostřednictvím internetového obchodu v chytrém telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám