Hlavní obsah

Chytré telefony a tablety jako pracovní náčiní? Češi zaostávají za Evropou

Novinky, mif

Vybavenost malých a středních podniků moderními technologiemi v Česku není tak dobrá jako ve zbytku Evropy. Tuzemští zaměstnanci jsou nejčastěji vybaveni klasickými stolními počítači a klasickými tlačítkovými mobily. Tablety a smartphony používá jen hrstka z nich. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos Mori, který byl zpracován pro společnost Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

Více než třetina zaměstnanců českých malých a středních firem si myslí, že doma mají lepší technologie než v práci.

Článek

K práci používá stolní počítač 82 % zaměstnanců malých a středních podniků, evropský průměr však dosahuje hodnoty jen 74 %. Je to dáno především tím, že v zahraničí je kladen větší důraz na mobilitu – zatímco v tuzemsku notebook používá 56 % lidí, v zahraničí je to už 59 %.

Ještě propastnější je rozdíl mezi menšími mobilními zařízeními. Nejhůře jsou na tom Češi s malými přenosnými zařízeními typu chytré telefony či tablety – zde výrazně zaostáváme za průměrem Evropy. Podle průzkumu používá smartphone jen 30 % tuzemských zaměstnanců, zatímco evropský průměr je 44 %. Tablety pak pro práci využívá v Evropě 22 % lidí, ale v Česku je to jen 12 %.

Doma lidé mají lepší vybavení než v práci

„Více než třetina zaměstnanců českých malých a středních firem si myslí, že doma mají lepší technologie než v práci. Jen čtvrtina soudí, že jejich firma používá nejmodernější technologie. Nejvíc si zaměstnanci stěžují na to, že firma neposkytuje chytré telefony pro pracovní účely, dvě třetiny uvedly zastaralý software a dvěma pětinám chybí možnost přistupovat k dokumentům i mimo kancelář,“ uvedl pro Novinky obchodní ředitel Microsoftu pro malé a střední firmy Ondřej Novodvorský.

Problém je také v tom, že jen necelá pětina tuzemských podniků má nastavená pravidla pro tzv. Bring Your Own Device (BYOD), tedy pro možnost, aby zaměstnanci používali pro práci svá vlastní zařízení.

Průzkum byl proveden v prvním čtvrtletí letošního roku. Kromě České republiky se ho zúčastnilo více než 5000 zaměstnanců malých a středních podniků v dalších 15 evropských zemích, mezi nimiž nechyběly například Velká Británie, Polsko, Švýcarsko, Ukrajina, Nizozemsko, Finsko či Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám