Hlavní obsah

Odnesla do sběrny starou elektroniku, omylem vyhodila i poklad

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silicon Valley

Jarní úklid garáže se jedné ženě ze Silicon Valley opravdu nevyplatil. Do sběru totiž přinesla mimo jiné i slavný počítač Apple 1, nejspíše ani netušila, že jde o první osobní počítač dnes již slavné americké firmy – mezi sběrateli o poklad doslova za milióny.

Foto: Profimedia.cz

Počítač Apple 1 byl vyroben jen v omezeném počtu 200 kusů. (Ilustrační foto)

Článek

Žena, jejíž totožnost zatím není známa, se do úklidu pustila poté, co umřel její manžel. Do sběrny přinesla hned několik krabic s elektronikou, kterou chtěla nechat recyklovat. Protože spěchala, nenechala na sebe žádné kontaktní údaje a nepřevzala si ani daňový doklad.

Krabice ve sběrně ležely několik týdnů netknutě, když je ale pracovníci začali rozebírat, žasli. „Nemohli jsme tomu uvěřit, mysleli jsme, že to je podvod. Prostě padělek,“ řekl serveru NBC šéf sběrny Victor Gichun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zájem byl zprvu mizivý

Nakonec se ale rozhodli původ počítače ověřit, načež se ukázalo, že jde o jeden z prvních strojů, který vlastnoručně vyrobil ještě Steve Wozniak. Stroj byl vyroben v garáži rodiny Stevea Jobse v kalifornském Los Altos.

V roce 1976 jej oba mladíci prodávali za 666,66 dolaru, zájem však byl nejprve mizivý. Díky tomu, že se prvních počítačů s logem nakousnutého jablka vyrobilo jen 200 kusů a že věhlas dříve garážové firmy vyústil v jeden z nejúspěšnějších amerických podniků vůbec, mají dnes dochované funkční kusy miliónovou hodnotu.

Žena má dostat půlku

I proto se jej pracovníci sběrny rozhodli prodat. O vydělaných 200 tisíc dolarů, tedy něco málo přes pět miliónů korun, se chtějí rozdělit. Pokud se žena přihlásí pracovníkům sběrny, dostane polovinu.

To, že Apple 1 je cenným zbožím, dokazuje i aukce z loňského října. V té se první počítač s logem nakousnutého jablka prodal za 20 miliónů korun.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám