Hlavní obsah

Applu konkurují nízkou cenou. A slaví úspěch

Chytré hodinky Apple Watch šly v pátek oficiálně do prodeje. Předběhly je ale čínské továrny, které k potěšení místních zákazníků chrlí levnější alternativy. „Náš produkt má všechny funkce jako Apple Watch, a v lecčem je dokonce předčí,” řekl Čeng I, zakladatel firmy, jejíž elektronické hodinky dokážou telefonovat, brouzdat po internetu a přehrávat filmy. Na chytrých hodinkách údajně začal pracovat před osmi lety - tedy „dávno, dávno před Applem”, řekl agentuře AFP.

Foto: archív výrobce

Chytré hodinky společnosti YQT

Článek

Apple slaví v Číně úspěch a analytici předpokládají, že i chytré hodinky této firmy se stanou hitem mezi trendy, které zákazníci v nejlidnatější zemi světa sledují. Hodinky Apple Watch ale stojí 2588 jüanů (asi 10 000 Kč) a více, zatímco čínská alternativa přijde jen zhruba na šestinu této částky, tedy v přepočtu zhruba za 1600 Kč.

"Hodinky Apple jsou nádherné. Ale my jsme byli rychlejší v uvedení produktu na trh, a taky jsme mnohem levnější," dodal Čeng, který zahájení prodeje Apple Watch jen vítá - alespoň podle něj zvýší povědomí zákazníků o tom, že tento produkt existuje.

U výrobní linky továrny v čínském průmyslovém středisku Šen-čen dělníci v modrých košilích a žabkách pájí, lepí a šroubují hodinky, které po každém úkonu posílají dál po pohyblivém pásu. Zhruba stovka zaměstnanců dokáže vyrobit asi 2000 kusů chytrých hodinek denně a Čengova firma Shenzhen YQT Electronics díky nim prodává více než 50 000 těchto doplňků měsíčně.

Co umí chytré hodinky od AppluVideo: archív výrobce

V Číně ale zaplnily regály levnější napodobeniny. "Máte zájem o hodinky Apple?" ptá se jeden z prodavačů v Šen-čenu, ale rychle přiznává, že jde o místní imitaci. Čínské verze se v jedné věci od modelu Applu liší - většina z nich používá SIM karty a v zásadě fungují jako telefony, zatímco mnoho funkcí Apple Watch závisí na iPhonu.

Výrobci čínských chytrých hodinek jsou soustředěni v jižní provincii Kuang-tung, kde před více než deseti lety zahraniční firmy včetně dodavatelů Applu založili velké továrny. Díky tomu mohou místní firmy využívat bohatou líheň designérských talentů i přítomnosti tisíců výrobců komponentů soustředěných na jednom místě.

Továrny, jako je ta Čengova, zaměstnávají převážně mladé lidi. "Jde o velmi přesnou práci, proto si v ní nejlépe vedou zaměstnanci od 16 do 30 let," říká kontrolor Ou-jang Süe-chaj. Dělníci dostávají základní mzdu kolem 4000 jüanů (16 300 Kč) měsíčně a často pracují 12 hodin denně, šest dní v týdnu. Od neustálého opakování stejných pohybů je nesmí nic rozptylovat, takže například hudba na pracovišti je vyloučená.

Já to nepovažuju za padělání. Podle mě jde o učení se.
zkoušeč hodinek Tchan Li-sia

"Už jsem slyšel o Applu, ale moc tomu nerozumím. Myslím, že my děláme něco jiného," řekl devatenáctiletý zkoušeč hodinek Tchan Li-sia.

Provincie Kuang-tung je nechvalně proslulá svými padělanými verzemi výrobků světových elektronických značek, ale Čeng nálepku padělku odmítá. "Já to nepovažuju za padělání. Podle mě jde o učení se, přijetí toho, co je nejlepší, a posunout to ještě o kus dál," řekl.

Tento drobný osmatřicetiletý muž řídí BMW, rád hraje golf a jí steaky. Jeho kancelář s odpadky posetou chodbou a zrezivělým výtahem je zatím na hony vzdálená nablýskanému Silicon Valley. I tak ale tvrdí, že jeho firma je schopna dovést jakýkoli produkt od fáze nápadu na trh během pouhých šesti měsíců. "Chtěl bych být čínský Steve Jobs," dodává Čeng s odkazem na zesnulého zakladatele firmy Apple. "To je můj sen."

Foto: archív výrobce

Apple Watch

Co umí Apple Watch

Chytré hodinky od amerického počítačového gigantu umí bezdrátově komunikovat s iPhonem (podporovány jsou modely 5, 5c, 5S, 6 a 6 Plus) a do jisté míry suplovat jeho funkce. Je jimi možné ovládat hudební přehrávač či na nich nechat zobrazovat upozornění kalendáře, nové zprávy, a dokonce například i navigaci.

Ovládat se přitom mohou pohodlně pomocí dotykového displeje, který podporuje stejná gesta jako iPhone nebo iPad. Chcete zvětšit fotku? Jednoduše stačí položit palec a ukazováček na dotykový panel a plynulým pohybem prstů od sebe snímek přiblížit.

Stejně jako nejrůznější fitness náramky hlídají chytré hodinky s logem nakousnutého jablka také zdravotní stav uživatele – mohou počítat kroky, spálené kalorie apod. A když se budete málo hýbat? Jednoduše vám řeknou, že je na čase s tím něco dělat.

Do chytrých hodinek od Applu je možné instalovat samozřejmě také aplikace. Vybírat je uživatel může prostřednictvím internetového obchodu v chytrém telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám