Hlavní obsah

Nejnovější MacBook od Applu má stejný výkon jako počítače v roce 2011

Když společnost Apple ukázala na začátku března nový MacBook, po právu vyzdvihovala jeho hlavní přednost – vzhled. Jak ale nyní ukázaly první testy, pod líbivým pozlátkem se ukrývá poměrně pomalý hardware. Ten odpovídá tomu nejlépe vybavenému MacBooku Air, jenž Apple nabízel v roce 2011. Upozornil na to server MacRumors. Apple MacBook se bude prodávat ve třech barevných provedeních.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook

Článek

Společnost Apple se pravidelně na tiskovkách chlubí, o kolik jsou novinky výkonnější než předešlé generace. Na březnové konferenci nepadla o srovnání výkonu ani zmínka. [celá zpráva]

A nyní je již jasné proč. Základní konfigurace nového MacBooku dosáhla v benchmarkovém testu Geekbench, který hodnotí výkon procesoru a rychlost operačních pamětí, velmi podobného skóre (4038 bodů), jako měl MacBook Air s procesorem Intel Core i7, uvedený na trh v roce 2011. Modely uvedené v letech 2013 a 2014 jsou na tom dokonce svým výkonem ještě lépe.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook

Apple nabídne také výkonnější verzi MacBooku, ta má ale jen nepatrně vyšší takt procesoru. Výsledky v testech tak určitě nebudou dramaticky lepší.

Pracovní tempo základní konfigurace MacBooku udává procesor Intel Core M při frekvenci 1,1 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 2,4 GHz. Vybavenější verze má totožný procesor, který však pracuje při taktu 1,2, respektive 2,6 GHz v případě režimu Turbo.

Obě konfigurace mají k dispozici grafický čip Intel HD Graphics 5300 a 8 GB operační paměti. Displej má úhlopříčku 12 palců a nabízí rozlišení 2304 x 1440 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook

Celý stroj si vystačí prakticky jen s jedním konektorem. Jde o nové rozhraní USB-C, jež poslouží nejen pro napájení, ale například také pro připojení externího monitoru a dalšího příslušenství. Jediným dalším konektorem na těle laptopu je sluchátkový výstup.

Tloušťka nového stroje s logem nakousnutého jablka jen o pár milimetrů přesahuje jeden centimetr. Rozměry se tak již velmi přibližují počítačovým tabletům. Velmi příjemná je také hmotnost, kterou se podařilo srazit pod jeden kilogram (900 gramů).

Za levnější MacBook zájemci zaplatí 39 990 Kč, vybavenější verze pak vyjde na 47 990 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám