Hlavní obsah

Microsoft jde po krku iPadu. Za stejnou cenu nabízí lepší výkon

Americký Microsoft tento týden zavedl v tichosti do své nabídky nový počítačový tablet Surface 3, který má být přímou konkurencí pro poslední generaci iPadů Air od Applu. Lákavý je především poměr cena/výkon, ve kterém novinka nad tabletem s logem nakousnutého jablka vítězí. A to i přesto, že se prodává za úplně stejnou cenu.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface 3

Článek

Když se podíváte do ceníků Applu, zjistíte, že se iPad Air 2 v základní verzi s 16GB pamětí prodává od 499 USD (12 650 Kč). Za na chlup stejnou cenu se nabízí také Surface 3, disponuje plnohodnotnou verzí operačního systému Windows 8.1. Microsoft však již nyní láká, že v průběhu roku budou moci uživatelé přejít na novější „desítky” zadarmo.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air 2

Právě díky operačnímu systému může nový tablet od Microsoftu fungovat jako plnohodnotný notebook, hardwarová výbava však napovídá, že primárně cílí na uživatele jako tablet. Základem je čtyřjádrový procesor Intel Atom x7, který pracuje na frekvenci 1,6 GHz. V případě potřeby se však dokáže automaticky přetaktovat až na 2,4 GHz.

Základní konfigurace nabídne 2 GB operační paměti a 64GB disk – stejně drahý iPad Air 2 má sice také 2GB paměť, ale pouze 16GB úložný prostor. V prodeji se navíc objeví ještě vyšší verze modelu Surface 3, u které budou oba zmiňované parametry dvakrát tak dobré – nabídne tedy 4GB paměť a 128GB disk.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface 3

Nová „trojka“ bude v obou konfiguracích vybavena 10,8palcovým displejem s rozlišením Full HD, tedy 1920 x 1280 obrazových bodů. Dokoupit k tomuto dotykovému panelu půjde také speciální stylus schopný rozeznat 256 úrovní přítlaku. Mezi volitelnou výbavou nebude chybět ani ochranný obal, jenž funguje zároveň jako klávesnice.

Další výbava čítá čtečku paměťových karet, USB port klasických rozměrů (nejde o verzi micro), dva fotoaparáty s rozlišením 8 a 3,5 Mpx a zabudovaný výklopný stojánek. Výrobce slibuje výdrž přesahující deset hodin při sledování videa.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface 3

Na americkém trhu by se měl Surface 3 objevit v prodeji hned zkraje května. Zda bude dostupný také v České republice, zatím není jasné. Předchozí generace se totiž v tuzemských obchodech oficiálně neprodávaly.

Pro náročnější uživatele je verze Pro

Kromě nového Surfacu 3 nabízí Microsoft už od loňského roku verzi Pro. Ta sice svým vzhledem také připomíná počítačový tablet, ve skutečnosti jde však o plnohodnotný počítač konkurující moderním ultrabookům.

Stejně jako většina výkonných přenosných PC se Surface Pro 3 nabízí se základními procesory Core i3 i výkonnými čipy Core i7. V portfoliu samozřejmě nechybí ani zlatá střední cesta – Core i5. Na výběr jsou modely se 4 a 8 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 3

Displej Surfacu Pro 3 má úhlopříčku rovných 12 palců. Pozornost si zaslouží také vysoké rozlišení dotykového panelu. Zatímco většina notebooků, a nutno podotknout, že i řada konkurenčních tabletů má ve dnešní době rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů), verze Pro nabízí 2160 x 1440 obrazových bodů.

Zvolit si případní zájemci mohou také kapacitu úložného prostoru, k dispozici bude až 512GB disk. Všechny modely včetně základního 64GB nabídnou navíc slot na paměťové karty, který kapacitu rozšíří až o dalších 64 GB.

Co umí iPad Air 2

Apple iPad Air 2 je jedním z nejtenčích tabletů na světě, jehož tloušťka činí pouhých 6,1 mm. Je tedy dvakrát tenčí než první generace jablečného počítačového tabletu.

Přesto je jeho výkon až dvanáctkrát vyšší než v případě předchůdce, po grafické stránce je Air 2 dokonce až 180krát rychlejší ve srovnání s první generací iPadu.

I přes nárůst výkonu nijak dramaticky nepoklesla výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky by se novinka měla obejít až deset hodin.

Nová generace iPadu má také po vzoru iPhonů čtečku otisků prstů zabudovanou v domovském tlačítku pod displejem. [celá zpráva]

Za výkonnější hardware si samozřejmě případní zájemci připlatí. Základní konfigurace modelu Surface Pro 3 startuje na ceně 799 USD, tedy více než 20 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám