Hlavní obsah

Lékaři mají vlastní tablet, je určen do ohnisek nákazy

Na pomoc lékařům bojujícím s epidemií eboly v západní Africe vyvinuli dobrovolníci speciální tablet odolný vůči chlorové dezinfekci. Dotykový displej se dá ovládat i v ochranných gumových rukavicích a tablet je odolný i vůči vysoké vzdušné vlhkosti. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: archív tvůrců

Nový tablet již byl lékaři otestován v praxi.

Článek

Zdravotníci působící v Africe si během epidemie eboly stěžovali na těžké podmínky při běžné, ale nezbytné administrativě. V neprodyšných oblecích, s ochrannými brýlemi na očích a s gumovými rukavicemi museli vyšetřovat nemocné i zapisovat údaje o výskytu viru a ty pak v provizorních lékařských centrech zpracovávat.

Lékaři bez hranic (MSF) se proto obrátili na veřejnost s prosbou o vyvinutí elektronické pomůcky, která by jim v terénu usnadnila práci. IT nadšenci kolem Pima de Witte ze sdružení Whitespell a Daniela Cunningham z Hack4Good, k nimž se později připojila i firma Google, nyní „tablet do epidemie“ představili veřejnosti.

Žádné ostré hrany, odolný i proti chloru

Nově vyvinutý přenosný počítač s dotykovou obrazovkou je voděodolný a může být ošetřen půlprocentním roztokem chloru, který zabíjí virus eboly. Nemá žádné ostré hrany, aby nedošlo k narušení ochranných obleků. Nabíjí se rychle a bezdrátově. V praxi jej už otestovali zaměstnanci některých zdravotních středisek v Sieře Leone.

Podle technologického poradce MSF Ivana Gaytona je důležité sbírat data o průběhu nemoci nejen kvůli jednotlivým pacientům, ale i kvůli bližšímu poznání nemoci. „Z dlouhodobého hlediska se dozvíme více o nemoci a možnostech její léčby, pokud budeme moci lépe shromažďovat data o našich pacientech," uvedl.

Nový tablet není chráněn žádným zvláštním patentem, podle MSF je tak možné, že najde uplatnění i v jiných krizových oblastech, například při epidemiích cholery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám