Hlavní obsah

Speciální brýle mají chránit lidi před vyfocením

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Vyhnout se identifikaci na základě fotek z digitálních fotoaparátů a kamer bude o něco lehčí s chystaným výrobkem firmy AVG, známé antivirovými programy. Celou postavu sice člověk neuchrání, ale aspoň tvář může „anonymizovat“.

Foto: AVG

Prototyp ochranných brýlí od společnosti AVG

Článek

Brýle budou podle americké televize CBS vybaveny diodou LED, která vysílá infračervené světlo. Pokud si pak někdo pořídí záběr bez vědomí foceného a jeho souhlasu, na snímku se objeví tvář, která by se měla lišit od předlohy.

Foto: AVG

Snímek pořízený bez a s ochranou proti focení

Světlo totiž přeexponuje oblasti okolo očí a nosu, takže výsledný záběr bude nepoužitelný, zejména pro programy, které se šíří na webech jako Facebook a automaticky zjišťují výskyt tváří různých uživatelů na fotkách, jež s nimi vůbec nesouvisejí. Zajásají asi také neukáznění řidiči, které zatím „chytají“ kamery při překročení rychlosti.

Projekt, který byl předveden na světovém kongresu mobilů v Barceloně, je zatím ve stadiu vývoje. Zveřejnění projektu má vyvolat diskusi, jak se pomocí techniky bránit stále většímu pronikání moderní informační techniky do soukromí.

Reklama

Výběr článků

Načítám