Hlavní obsah

Holografické brýle mají skoncovat s životem za obrazovkou

Novinky, mif

Počítačový svět je od toho reálného striktně oddělen. Za hlavní bariéru přitom můžeme považovat obrazovku. To by se mělo ale v dohledné době změnit. Společnost Microsoft totiž představila prototyp holografických brýlí, které dokážou oba světy v podstatě propojit. Speciální kamery mají dokreslovat do reálného prostoru to, co bude zrovna potřeba.

BEZ KOMENTÁŘE: Headset pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens v akciVideo: Microsoft

 
Článek

Novinka se jmenuje HoloLens a na první pohled trochu připomíná lyžařské brýle. Ve skutečnosti jde ale o plnohodnotný počítač s vlastním procesorem i grafickou jednotkou, byť celé zařízení působí velmi kompaktním dojmem.

Přední část HoloLens je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase. V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě.

Foto: Microsoft

Microsoft HoloLens

Jak to funguje v praxi, demonstroval americký softwarový gigant na videu například na budovatelské hře Minecraft. Přijdete do obýváku a na stole před vámi se zobrazí kostičky virtuální stavebnice, které poskládáte tak, jako by tam ležela skutečná skládačka.

HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací. Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi, a je jedno jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou nebo sedíte doma na gauči.

Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat. Kdy přesně se ale holografické brýle objeví na trhu a za jakou cenu, zástupci Microsoftu zatím neprozradili.

Velká dotyková tabule postavená na desítkách

HoloLens nebyl jediným kusem hardwaru, který byl na středeční prezentaci amerického softwarového gigantu k vidění. Představen byl také zcela nový počítač zvaný Surface Hub. Ten se ukrývá v 84palcové obrazovce se 4K rozlišením.

Svými rozměry tak novinka spíše než počítač připomíná velkou dotykovou tabuli, jejímž základem je nový operační systém Windows 10. Sloužit by měla především firmám k prezentacím, uplatnění by ale s ohledem ke svým dovednostem našla nejspíše i ve školství.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Hub

Obří displej je totiž celý dotykový. Je na něm možné psát pomocí dodávaného stylusu (speciální pero) nebo jednoduše pomocí rukou. Konkrétní hardwarovou výbavu tohoto stroje americký softwarový gigant neupřesnil. Podle demonstrací na tiskové konferenci ale bez problémů zvládá v reálném čase vykreslovat složitější 3D modely, které je pak možné různě otáčet a naklánět. Výkonu bude mít tedy jistě dostatek.

Otazník visí zatím nad případnou cenou i dostupností nového počítače Surface Hub. Lze však předpokládat, že k dispozici bude bezprostředně po uvedení Windows 10 na trh, tedy v průběhu letošního podzimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám