Hlavní obsah

CES 2015: Unikátní kamera se snaží odsunout hesla na druhou kolej

Novinky, mif (Las Vegas)
Las Vegas

Hesla tvoří s počítači neoddělitelnou symbiózu. Používáme je, abychom zabezpečili data na pevných discích i nejrůznější internetové účty. Nová kamera Myris od společnosti EyeLock se však kombinace čísel i písmen snaží odsunout na druhou kolej. Klíčem k zabezpečení všech dat je u tohoto systému oční duhovka.

Foto: mif, Novinky

EyeLock Myris

Článek

Zní to jak scéna z nějakého sci-fi filmu. Přijdete k počítači, kamerový systém naskenuje vaší duhovku a vy můžete začít pracovat. Jenže to, co nám ještě před pár lety servírovali tvůrci hollywoodských trháků, je nyní realitou.

Myris je prvním zařízením pro skenovaní oční duhovky, které je určené domácím uživatelům. Dokáže zabezpečit nejen data na pevném disku, ale zároveň také automaticky vyplňovat formuláře na internetových stránkách, alespoň tedy co se přihlašovacích údajů týká.

Foto: mif, Novinky

Unikátní kamera se snaží odsunout hesla na druhou kolej

Instalaci zařízení zvládne i naprostý počítačový analfabet. V podstatě stačí jen Myris připojit k USB portu, nainstalovat obslužný software a poté už jen nechat několikrát oskenovat duhovku. Podle získaných dat pak bude novinka zpřístupňovat uložená hesla.

Nebudete hesla tedy muset zadávat, ale zároveň se bez nich zcela neobejdete. Jde v podstatě o ekvivalent k čtečce otisků prstů s integrovaným správcem hesel. Novinka je kompatibilní s operačními systémy Windows 7 a 8, ale také s platformami Mac OS X a Chrome OS.

A cena? Ta zrovna lidová není… Případní zájemci za Myris zaplatí 280 USD, tedy v přepočtu více než 6500 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám