Hlavní obsah

Hlavní superpočítač dodají do Ostravy Američané

Ostrava

Hlavní část superpočítače, který bude fungovat v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě, dodá americká společnost Silicon Graphics International (SGI). Vyhrála téměř rok a půl dlouhé soutěžní řízení. Výroba, instalace a podpora stroje budou bez DPH stát téměř 275 miliónů korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V Ostravě už funguje menší část superpočítače, takzvaný Malý cluster, pojmenovaný Anselm.

Článek

V Ostravě už funguje menší část superpočítače, takzvaný malý cluster, pojmenovaný Anselm. Jeho výkon je srovnatelný s 3900 běžnými notebooky. Hlavní stroj převýší podle Kolárikové tento výkon téměř dvacetinásobně. Celý projekt Národního superpočítačového centra IT4Innovations, který se nachází v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO), má hodnotu více než dvou miliard korun. Většina je hrazena z evropských dotací.

Stroj s výkonem petaflopové třídy bude do Ostravy přivezen v první polovině příštího roku. „V současnosti by šlo o 21. nejrychlejší stroj na světě. Při spuštění by se měl zařadit mezi sto nejvýkonnějších superpočítačů světa,“ uvedl rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák. Podle něj jde o významný krok pro celou Českou republiku.

Koláriková uvedla, že odborníci definovali zadávací podmínky tendru tak, aby bylo dosaženo nejmodernějšího a technicky nejkvalitnějšího možného řešení. „Proto byl reálně dosažitelný výpočetní výkon, vedle ceny, hlavním kritériem pro výběr nového superpočítače,“ uvedla mluvčí.

Superpočítač slouží i k vývoji nových léků

Současný superpočítač Anselm už slouží k výpočtům z různých oblastí, například z hydrologie nebo vývoje nových léků. Své jméno získal stroj ve veřejné soutěži. Byl pojmenován podle nejstaršího uhelného dolu na Ostravsku. Centrum IT4Innovations nyní vyhlásilo rovněž soutěž na pojmenování hlavní části počítače, pracovně nazývaného Velký cluster.

„Soutěž vyhlašujeme ihned při podpisu smlouvy, abychom mohli jméno do superpočítače vložit již při konfiguraci celého systému,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti SGI pro region střední a východní Evropy Michal Klimeš.

Lidé mohou své návrhy posílat do půlnoci 12. listopadu. „Také v případě Velkého clusteru chceme, aby jméno vyjadřovalo vztah k Moravskoslezskému kraji, kde sídlí naše centrum. Jméno by mělo být dobře vyslovitelné v českém i v anglickém jazyce a mělo by být složeno ze čtyř až osmi písmen,“ uvedl ředitel IT4Innovations Martin Palkovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám