Hlavní obsah

Apple má nejtenčí tablet na světě. Ukázal také iPad mini 3

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino
Aktualizováno

Ve čtvrtek v 19 hodin středoevropského času odstartovala v kalifornském Cupertinu tisková konference společnosti Apple. Americký počítačový gigant na ní ukázal nový iPad Air 2 a iPad mini 3. K vidění byly ale i další novinky.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu ukázal nový iPad Air 2

Článek

Na úvod konference vystoupil již tradičně šéf Applu Tim Cook, aby zhodnotil, jak si americký počítačový gigant stojí v porovnání s konkurencí. Zmínil především obrovský zájem o chytré telefony iPhone 6 a 6 Plus, jež byly odhaleny letos v září. „Zájem o nové iPhony je největší, jaký jsme vůbec kdy zaznamenali,“ prohlásil.

Podotkl také, jak velkému zájmu se těší nový operační systém iOS 8, který kromě iPhonů pracuje také na počítačových tabletech iPad a multimediálních přehrávačích iPod Touch. Doposud na něj přešlo již 48 % uživatelů.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na čtvrteční tiskové konferenci

Po dalších statistických datech přišla řada konečně na novinky. Hlavním trhákem večera byly počítačové tablety. „IPady jsou všude, prodávají se lépe než jakákoliv jiná značka počítačů. Doposud bylo prodáno 225 miliónů iPadů,“ prohlásil Cook. „Co dělat, když je to nejlepší tablet na světě, jak ho udělat lepší?“ ptal se sám sebe šéf Applu a na velkém plátně za ním se ukázal nový iPad Air 2.

Malý i velký iPad

IPad Air 2 je nejtenčí tablet na světě, jeho tloušťka činí pouhých 6,1 mm. Je tedy dvakrát tenčí než první generace jablečného počítačového tabletu. Přesto je jeho výkon až dvanáctkrát vyšší než v případě předchůdce, po grafické stránce je Air 2 dokonce až 180krát rychlejší ve srovnání s první generací iPadu.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Menší iPad mini 3

I přes nárůst výkonu nijak dramaticky nepoklesla výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky by se novinka měla obejít až deset hodin. Nová generace iPadu má také po vzoru iPhonů čtečku otisků prstů zabudovanou v domovském tlačítku pod displejem.

Čtečku otisků prstů bude mít i druhá novinka – iPad mini 3. Ten bude stejně jako předchůdce vybaven 7,9palcovým Retina displejem. Proti tomu větší Air 2 nabídne úhlopříčku 9,7 palce. Verze mini však nabídne pouze pětipalcový fotoaparát, zatímco Air 2 má osmimegapixelový. Oba však zvládnou natáčet video ve video ve vysokém rozlišení (Full HD).

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Parametry fotoaparátu iPadu Air 2

Předobjednávky na oba nové iPady odstartují už tento pátek. Ceny pro americký trh budou startovat na 399 dolarech (8500 Kč) v případě verze mini a u modelu Air 2 na 499 dolarech (10 700 Kč). Oficiální ceny pro Českou republiku zatím nebyly oznámeny.

Původně se spekulovalo o tom, že Apple ukáže na konferenci také zcela nový iPad s úhlopříčkou přesahující 12 palců, to se ale nakonec nepotvrdilo. K vidění však byly nové počítače Mac.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Ceny nových iPadů ve srovnání se zlevněnými předchůdci.

Systém Yosemite

Část konference byla věnována softwaru, především tedy novému operačnímu systému Yosemite, který je určen pro stolní počítače i notebooky. Ten bude možné stahovat pro zařízení s logem nakousnutého jablka zdarma už v průběhu noci ze čtvrtka na pátek.

Yosemite se svým vzhledem skutečně přibližuje mobilní platformě iOS daleko více než předchozí verze, je modernější a čistší. To je zásluha především průsvitných panelů a plochého designu, který neruší uživatele žádnými 3D efekty. Nádech mobilního systému iOS míří na uživatele ze všech stran – od samotných oken, přes lištu s aplikacemi až po oznamovací centrum.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový 27palcový iMac

V systému Yosemite přibyla také zcela nová funkce, kterou je možné používat nejen v rámci Mac OS X, ale také na iOS a dokonce i Windows. Řeč je o on-line úložišti dat iCloud Drive, ve kterém bude možné uchovávat nejrůznější soubory.

Apple službu iCloud až doposud nabízel například pro synchronizaci fotografií nebo kontaktů, na Drive ale bude možné ukládat libovolné soubory. Novinka bude díky technologii Mail Drop spolupracovat také s e-mailovými schránkami, prostřednictvím kterých pak bude možné posílat až 5GB soubory. Ty nebudou cestovat internetem, ale budou uloženy právě v iCloud Drive.

Snadnější synchronizace

Americký počítačový gigant zapracoval také na snadnější synchronizaci mezi počítači a mobilními zařízeními. Díky technologii AirDrop je tak nyní možné pouhým přejetím displeje převést rozepsaný e-mail na počítač.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový operační systém se jmenuje Yosemite

Podobně technologie AirDrop funguje také s dalšími dokumenty a dokonce i telefonními hovory. Místo toho, abyste tedy telefonovali pomocí iPhonu, jednoduše hovor přesunete a přijmete na počítači.

Těmito kroky se snaží Apple těžit z popularity chytrých telefonů iPhone i počítačových tabletů iPad a nalákat zákazníky, aby přešli z konkurenčních platforem, především tedy Windows, na Mac OS X. Pouze tak budou totiž moci využít všechny demonstrované funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám