Hlavní obsah

Nejvýkonnější počítač na planetě má Čína

Pokud byste hledali ten nejvýkonnější PC na planetě, museli byste se vydat do Číny. Nejlidnatější stát světa totiž se svým strojem Tchien-che 2 (Mléčná dráha 2) už potřetí obhájil prvenství v žebříčku 500 nejvýkonnějších superpočítačů na planetě. Česká republika nemá v žebříčku žádného zástupce.

Foto: ČTK/imago stock&people

Superpočítač Tchien-che 2 (Mléčná dráha 2)

Článek

Čínský Tchien-che 2 (Mléčná dráha 2) je schopen trvale zpracovávat 33,86 petaflopu za sekundu, tedy 33 860 biliónů početních úkonů za sekundu, zatímco počítač Titan amerického ministerstva energetiky podává výkon 17,59 petaflopu za sekundu.

Tchien-che 2 vlastní čínská vláda a provozuje ho Národní univerzita obranné technologie. Používá se pro výzkum a vzdělávání. Nejrychlejší počítač světa byl vyroben v Číně už podruhé. V listopadu 2010 byl na špici stroj Tchien-che 1A, předchůdce nynějšího rekordmana.

Foto: OLCF

Superpočítač Titan

BBC upozornila, že teprve před pěti lety superpočítač IBM Roadrunner jako první překonal rychlost jednoho petaflopu za sekundu. Provoz tohoto počítače byl ukončen v roce 2013 kvůli nadměrné spotřebě elektřiny. Všech 500 superpočítačů ze seznamu má dohromady výkon 274 petaflopů za sekundu.

Čína je superpočítačovou velmocí

Ve srovnání s předchozím žebříčkem má Čína mezi 500 nejsilnějšími superpočítači o 20 procent více přístrojů. Nejvíce superpočítačů v žebříčku mají USA, a to 233. Jejich počet je však o 15 procent nižší než v uplynulém průzkumu.

Čína má v žebříčku celkem 76 superpočítačů. To je téměř tolik, jako mají v žebříčku dohromady Británie (30), Francie (27) a Německo (23).

Česká republika v žebříčku není, na rozdíl od sousedního Polska, které má v žebříčku dva superpočítače. V areálu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) byla v dubnu dokončena výstavba Národního superpočítačového centra IT4Innovations. V tomto centru má být v příštím roce instalován počítač, který bude podle univerzity patřit mezi stovku nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

Žebříček 500 nejvýkonnějších superpočítačů je široce uznávaným ukazatelem stavu superpočítačů na světě. Zveřejňuje se dvakrát ročně, a to od roku 1993.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám