Hlavní obsah

Miniaturní PC stojí 400 Kč

Novinky, zgl

Výrobci se v posledních dvou letech předhánějí, kdo nabídne menší počítač. Na trhu tak můžeme narazit na sestavy o velikosti flash disku nebo kreditní karty. Na trh se však chystá ještě menší zařízení – počítač VoCore, který bude velký jako desetikoruna. Prodávat se navíc bude za bezkonkurenční cenu.

Foto: archív tvůrců

VoCore má rozměry 2,5 x 2,5 cm.

Článek

VoCore je zatím pouhým prototypem. Finance na rozjetí masové výroby shánějí tvůrci prostřednictvím stránek Indiegogo, kde za příspěvek lidé jeden takový počítač získají. Stačí, když zaplatí 20 USD (zhruba 400 Kč).

Ještě před pár dny se na tomto serveru miniaturní sestava s rozměry 2,5 x 2,5 cm nabízela za pouhých 15 USD (300 Kč). Zájem byl však tak vysoký, že všechny dostupné kousky byly okamžitě rozebrány.

Foto: repro Indiegogo

Lidé doposud přispěli částkou přesahující 61 000 USD, tedy více než 1,2 miliónu korun.

Doposud o VoCore projevilo zájem přes 1600 lidí. Dohromady přispěli částkou přesahující 61 000 USD, tedy více než 1,2 miliónu korun. Přispívat však bude možné ještě měsíc, výsledná suma tak nejspíš ještě poroste.

Cílí na kutily

Miniaturní PC si neklade za cíl nahradit v domácnostech výkonné sestavy s několikajádrovými procesory. Místo toho bude sloužit třeba kutilům, kteří se nebojí vymýšlet nejrůznější automatizované systémy a další vychytávky.

Sami tvůrci uvádějí, že novinka může posloužit například jako router, základ multimediálního bezdrátového serveru, ale zároveň také jako ovladač pro termostat domácího kotle nebo pro automatické stahování žaluzií. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

V prodeji ještě letos

Výkonu má na všechny tyto činnosti novinka dost. Základem je čip SoC MediaTek, jenž udává pracovní tempo na frekvenci 360 MHz. Přímo v něm je zabudovaný wi-fi adaptér pro připojení k bezdrátové síti. Sestava má dále k dispozici 32 MB operační paměti. Vše pracuje pod operačním systémem Linux.

Do volného prodeje by se měl VoCore dostat ještě před koncem roku. Jeho cena by se neměla příliš lišit od současných předobjednávek, překročit by tak neměla hranici cca 500 Kč. V prodeji se objeví i speciální dokovací stanice, která obsahuje ethernetový port a USB konektor.

Reklama

Výběr článků

Načítám