Hlavní obsah

Poslední hřebík do rakve notebooků? Microsoft odhalil Surface Pro 3

Novinky, zgl

Jak má vypadat blízká budoucnost přenosných počítačů, v úterý večer jasně naznačila společnost Microsoft na tiskové konferenci v New Yorku. Na neohrabané notebooky vážící několik kilogramů zapomeňte, nahradí je daleko lehčí a přitom stejně výkonné tablety. Právě takový má být Surface Pro 3.

Surface Pro 3Video: Microsoft

 
Článek

Ještě pár hodin před samotnou tiskovkou se spekulovalo o tom, že americký softwarový gigant se vydá stejnou cestou jako Apple v roce 2012 – svůj počítačový tablet zmenší, aby vyhovoval i zákazníkům kladoucím velký důraz na mobilitu. [celá zpráva]

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Šéf tabletové divize Microsoftu Panos Panay ukazuje nový Surface Pro 3

Opak se ale ukázal pravdou. Místo toho Microsoft svůj tablet ještě více zvětšil. Místo úhlopříčky 10,6 palce tak má třetí generace rovných 12 palců, a to při rozlišení 2160 x 1440 obrazových bodů. Tím se přístroj daleko více přibližuje klasickým notebookům, přesněji ultrabookům, u nichž jsou aktuálně nejrozšířenější 13palcové monitory.

Lehčí a výkonnější

I přes nárůst rozměrů je novinka lehčí, hmotnost klesla o sto gramů na 800 g. Zástupci amerického softwarového gigantu se nezapomněli pochlubit, že tloušťka tabletu prošla také dietou. „Je to nejtenčí počítač s procesorem Intel Core, jaký byl kdy vyroben,“ uvedl na tiskovce šéf tabletové divize Microsoftu Panos Panay. Tloušťka tabletu činí 9,1 mm.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Tloušťka tabletu činí 9,1 mm.

Zahanbit se přístroj nedá ani v otázce výkonu. Stejně jako většina ultrabooků se novinka bude nabízet se základními procesory Core i3 i výkonnými čipy Core i7. V portfoliu nebude samozřejmě chybět ani zlatá střední cesta – Core i5. Na výběr budou modely s 4 a 8 GB operační pamětí.

Zvolit si případní zájemci budou moci také kapacitu úložného prostoru, k dispozici bude až 512GB disk. Všechny modely, včetně základního 64GB, nabídnou navíc slot na paměťové karty, který kapacitu rozšíří až o dalších 64 GB.

Dlouhá výdrž, klávesnice pro pohodlné psaní

Surface Pro 3 pracuje pod operačním systémem Windows 8.1. S ultrabooky se třetí generace tabletu od amerického softwarového gigantu může měřit také v otázce výdrže – bez elektrické zásuvky se obejde klidně i devět hodin, tedy celý pracovní den.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 3

Tablet bude dodáván také se speciálním krytem, který po nacvaknutí slouží jako klávesnice, stejně jako tomu bylo i u předchozích modelů. Novinka je ale pro práci vhodnější, neboť díky většímu displeji je větší i samotná klávesnice, a tudíž se na ní píše o poznání lépe.

Třetí generace tabletu od Microsoftu se bude prodávat od 799 USD (16 000 Kč), za nejvybavenější verzi pak zájemci zaplatí 1949 USD (39 000 Kč). Zda bude k dostání i v České republice, zástupci firmy zatím nepotvrdili, předchozí dvě generace se však na tuzemském trhu oficiálně nenabízí.

Foto: Reuters

Microsoft Surface Pro 2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám