Hlavní obsah

Sony chystá počítačovou revoluci. Na kazetu uloží 185 TB

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Sony se podařilo vyvinout novou technologii zápisu, která dovede na kazetu s magnetickou páskou uložit až 185 TB. Tento objev by mohl způsobit malou revoluci, protože nové pásky by měly bez problémů pojmout klidně i 3700 Blu-ray disků. Upozornil na to server Extreme Tech.

Foto: Profimedia.cz

Teoreticky je možné vytvořit s novou technologií i daleko větší média. (Ilustrační foto)

Článek

Dosavadní rekord z roku 2010, kdy bylo možné na jeden čtvereční palec magnetické pásky zaznamenat 29,5 GB dat, byl nyní překonán. Nová technologie od Sony umožňuje na stejné velikosti ukládat až 148 GB.

Pro demonstrační účely výrobce sestrojil i kazety, které mají zmiňovanou kapacitu 185 TB. Teoreticky je ale možné vytvořit s novou technologií i daleko větší média. To by s sebou ale neslo i jisté neduhy.

Nové pásky mají stejné neduhy jako audiokazety.

Nové pásky totiž mají stejné neduhy jako obyčejné audiokazety, které se těšily i u nás velké popularitě především v 80. a 90. letech minulého století. Jednoduše se musí přetáčet. Pokud tedy potřebujete najít nějaká konkrétní data na uloženém pásku, trvá to daleko déle než u pevných disků nebo optických nosičů.

Pásky navíc nejsou určené k častému čtení, protože se v takovém případě velmi opotřebovávají. I v tomto ohledu mají tedy konkurenční systémy pro ukládání dat navrch.

Levnější a úspornější řešení

Přesto mají magnetické pásky stále své místo na trhu. Proti jiným technologiím jsou totiž energeticky úspornější a i jejich pořizovací cena je nižší. Proto je stále řada firem, a to i těch velkých, používá jako hlavní systém pro archivaci dat.

S novou technologií zápisu od Sony jejich atraktivita nejspíše ještě vzroste. Kdy se chystá japonský výrobce uvést na trh první kazetu s takto vysokou kapacitou, zatím neuvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám