Hlavní obsah

Nejvýkonnější notebook na světě stojí stejně jako nové auto

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za čtvrt miliónu se toho dá pořídit opravdu hodně, klidně i nové rodinné auto. Na přesně takovou sumu vyjde i nejvýkonnější notebook na světě. S ohledem na současnou generaci extrémně tenkých a lehkých ultrabooků ale Eurocom Panther 5SE připomíná přenosný počítač jen velmi vzdáleně – stroj se sedmnáctipalcovým displejem totiž váží skoro šest kilogramů.

Foto: archív výrobce

Panther 5SE

Článek

Konfigurace novinky plně záleží na přáních zákazníka. V nejvyšší konfiguraci je ale stroj vybaven vůbec poprvé v historii 12jádrovým procesorem Intel Xeon E5-2697 v2, který dokáže pracovat při taktu až 3,5 GHz.

K dispozici je až 32 GB operační paměti a špičková grafická karta nVidia Quadro K5100M 8GB GDDR5 ECC, která má jenom sama o sobě hodnotu téměř čtyřicet tisíc korun – tedy jako slušně vybavený ultrabook.

Foto: archív výrobce

Panther 5SE

Ani na úložném prostoru výrobce nešetřil. Panther 5SE může být vybaven hned třemi pevnými disky s celkovou kapacitou až 6 TB, počítá se samozřejmě i s možností instalace rychlejších SSD jednotek. Kapacita je totožná, ale cena je desetkrát vyšší.

Ve všech konfiguracích je stroj vybaven 17,3palcovým displejem s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů (Full HD). V nejvyšší konfiguraci tento panel nabízí i trojrozměrné zobrazení, přičemž 3D brýle jsou součástí balení.

Na baterii vydrží jen hodinu

Jak je z parametrů výše patrné, výkonu má tento stroj opravdu na rozdávání. I proto výrobce uvádí, že kromě klasických sestav dokáže nahradit klidně i server – tedy stroj, který se používá pro provoz vlastních webových stránek.

Daní za všechny přednosti Pantheru 5SE je kromě vysoké hmotnosti také nízká výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky se tento stroj obejde maximálně hodinu.

Novinka od společnosti Eurocom je již v prodeji.

Reklama

Výběr článků

Načítám