Hlavní obsah

Samsung pohřbívá notebooky

Novinky, mif

Společnosti Samsung se v posledních letech velmi daří, patří mezi nejpopulárnější značky chytrých telefonů, tabletů, kamer, fotoaparátů, počítačů i televizorů. Na úspěchu si zástupci jihokorejského elektronického giganta velmi zakládají, proto nevýdělečné divize velmi rychle odstřihují. A takový osud nyní nejspíše čeká notebookovou divizi.

Foto: archív výrobce

Jeden z aktuálně nabízených notebooků – model Ativ Book 9.

Článek

Klasické notebooky, vybavené operačním systémem Windows, se totiž podle serveru DigiTimes neprodávají tak dobře, jak by si zástupci Samsungu představovali. V loňském roce plánovali, že se jim podaří po celém světě prodat 17 miliónů laptopů, místo toho si zákazníka našlo jen 12 miliónů přístrojů.

S přihlédnutím k tomu, že prognózy prodejů analytických společností pro nadcházející měsíce nejsou nijak příznivé, rozhodlo se vedení podniku k razantnímu kroku. Plány pro letošní rok se zredukovaly pouze na sedm miliónů kusů, přičemž se už nepočítá ani s uváděním nových modelů na trh.

Konec je naplánován na příští rok

V roce 2015 by pak měla být výroba notebooků definitivně ukončena. V nabídce zůstanou jen chromebooky vybavené operačním systémem Chrome OS. Vyloučeno však není ani to, že se v nabídce objeví nové hybridy, na které stále častěji sázejí i další výrobci. Nic z toho však Samsung zatím oficiálně nepotvrdil.

Aktuálně Samsung nabízí na tuzemském trhu necelou desítku různých notebooků. Ceny se v závislosti na konkrétní konfiguraci pohybují mezi 10 000 a 25 000 Kč.

V minulosti byla podobným způsobem ukončena také výroba malých a levných netbooků, jihokorejský elektronický gigant se tehdy k tomuto kroku odhodlal jako jeden z prvních výrobců. Záhy ho ale následovaly i další společnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám