Hlavní obsah

IBM vytvoří zvláštní divizi pro superpočítač Watson

Americký technologický gigant International Business Machines (IBM) vloží přes miliardu dolarů (přes 20 miliard Kč) do vytvoření obchodní divize pro superpočítač Watson. Tento stroj před třemi lety porazil dvojici lidských konkurentů ve vědomostní soutěži Jeopardy (obdoba Riskuj). Největší poskytovatel technologických služeb na světě doufá, že mu výkonný počítačový systém přinese víc peněz.

Foto: Profimedia.cz

Watson před třemi lety porazil dvojici lidských konkurentů ve vědomostní soutěži Jeopardy.

Článek

Obchodní divize IBM Watson Group bude mít podle agentury Reuters kolem 2000 zaměstnanců. Povede ji Michael Rhodin, který předtím působil jako viceprezident skupiny pro softwarová řešení.

Supervýkonný počítačový systém Watson, pojmenovaný po legendárním řediteli společnosti IBM Thomasi Watsonovi, informace zpracovává způsobem podobným lidskému myšlení a je schopen rychle analyzovat a interpretovat velké množství dat. Počítač, který v únoru 2011 porazil dva lidské soutěžící v soutěži Jeopardy, byl původně velký zhruba jako ložnice. IBM tvrdí, že od té doby se mu Watsona podařilo zmenšit do velikosti komínku ze tří krabic na pizzu.

Obchod s touto technologií se ale podle médií zatím vytvářel jen pomalu. List The Wall Street Journal tento týden citoval přepis říjnové telekonference, podle které Watson ke konci října vytvořil celkový příjem 100 miliónů dolarů (dvě miliardy Kč). Šéfka IBM Virginia Romettyová údajně řekla, že doufá, že do deseti let bude Watson vytvářet roční příjem deset miliard dolarů.

IBM chce prostřednictvím nové jednotky nabízet technologii podnikům i zákazníkům. Podle konzultační společnosti Gartner se do příštího roku pravděpodobně objeví velký trh pro virtuální chytré asistenty odvozené od Watsona. Banka Crédit Agricole předpověděla, že v roce 2018 se budou tyto systémy na celkovém příjmu IBM podílet 12 procenty. V roce 2012 činil celkový roční příjem IBM 104,5 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám