Hlavní obsah

Touchpady budou inteligentnější

Novinky, mif

Drtivá většina notebooků používá touchpady od společnosti Synaptics jako náhradu obyčejné myši. S trochou nadsázky se dá díky tomu říci, že pokud tento výrobce představí nějakou novinku, v dohledné době se ukáže v nabídce prakticky všech významných značek na trhu. A právě touchpady nové generace byly odhaleny na veletrhu CES v Las Vegas.

Foto: Profimedia.cz

Touchpadem od Synapticsu je vybavena drtivá většina notebooků. Ilustrační foto

Článek

Touchpady toho umějí ve dnešní době už opravdu hodně, například dovedou rozeznávat gesta. Dvěma prsty je pak možné se svižně pohybovat v dokumentech i na webových stránkách (scrollovat), zvětšovat i zmenšovat obrázky, ale zároveň i rychle spouštět podle nastavených předvoleb nejrůznější programy.

Bohužel touchpad kvůli tomu, že je zpravidla umístěn pod klávesnicí, vždycky překáží. Při psaní si tak často snadno přepnete kurzor na obrazovce klidně i do úplně jiného okna. S moderními ultrabooky, kde nemůže být kvůli tenké konstrukci ovládací prvek zapuštěn pod úroveň šasi, je tento problém ještě ožehavější.

Rozeznávání intenzity stisku

Společnost Synaptics se ale rozhodla na tyto problémy vyzrát. Nová generace touchpadů je tak daleko citlivější a dokáže rozpoznat intenzitu stisku. Díky tomu mohou být daleko lépe filtrovány nechtěné doteky.

V praxi by to mělo fungovat velice jednoduše – pokud si o touchpad například opřete zápěstí nebo o něj jen rychle zavadíte prstem, inteligentní systém to pozná a nevykoná žádnou činnost. Reagovat bude až v případě, že na něj položíte konečky prstů a budete chtít pohybovat kurzorem – tato činnost je totiž zpravidla vykonána při silnějším stisku než při pouhém zavadění o něj.

Intenzitu stisku dokážou do určité míry rozeznávat i aktuálně zabudované touchpady v noteboocích, ale nový systém by měl být daleko citlivější, a tedy lépe funkční. Kdy se objeví na pultech obchodů, však zatím výrobce neprozradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám