Hlavní obsah

Továrny na peníze: startupy vydělávají milióny

Novinky, mif, zgl

V průběhu letošního roku by se na trhu měla objevit řada zajímavých technických vychytávek, pro jejichž masovou výrobu hledali zpravidla mladí podnikatelé finance prostřednictvím nejrůznějších internetových serverů. Tyto startupy často zaujaly tisíce lidí, díky čemuž tvůrci získali milióny korun.

Foto: archív tvůrců

Článek
Chytré tlačítko Pressy

Novinka nazývaná Pressy vypadá na první pohled jako utržený konektor od sluchátek. Ten se jednoduše zasune do mobilního telefonu, ze kterého však místo kabelu čouhá už jen tlačítko. Jeho výška přitom nepřesahuje jeden milimetr.

Foto: archív tvůrců

Pressy

Samotný uživatel pak může prostřednictvím dodávané aplikace jednoduše nastavit, jakou funkci má tlačítko po stisknutí vykonávat. Podporováno je navíc i několik stisků najednou. Při krátkém stisku tak například může telefon rozsvítit baterku (blesk), při dvou krátkých pak fotit. Různé funkce je možné nastavit i pro jeden či dva dlouhé stisky.

Pokud chce uživatel používat sluchátka, stačí Pressy jednoduše vyjmout. Po opětovném zasunutí začne vše opět fungovat. Novinka je zatím určena výhradně pro operační systém Android, kromě smartphonů také pro počítačové tablety. Není ale vyloučeno, že v budoucnu se objeví aplikace, díky níž bude možné použít Pressy také na zařízeních od Applu.

Projekt chytrého tlačítka zaujal na internetu přes 21 tisíc lidí, kteří poslali mladíkům dohromady bezmála deset miliónů korun, aby mohli rozjet masovou výrobu. [celá zpráva]

Malování světlem Pixelstick

Že má Pixelstick zaděláno na úspěch, bylo zřejmé už krátce po rozjetí nabídky na serveru Kickstarter, který nápadití jedinci využívají ke hledání investorů. Cílem bylo získat 110 tisíc dolarů (2,2 miliónu korun) potřebných k realizaci. Už za dva týdny bylo ale na kontě 404 tisíc dolarů (8,1 miliónu korun). Nakonec si tvůrci na svůj účet připsali přes 12,5 miliónu korun.

Malování světlem pomocí zařízení Pixelstick

Novinka vypadá na první pohled jako jednoduchá tyč, která v celé své délce ukrývá 198 barevných diod. Z počítače je do Pixelsticku možné nahrát libovolný obraz, jehož výška bude právě zmiňovaných 198 pixelů, šířka nijak omezená není. Snímek je zobrazován postupně sloupec po sloupci, pokud uživatel pohybuje plynule tyčí ze strany na stranu, vzniká světelná malba, kterou je schopen zachytit fotoaparát s pomalou uzávěrkou.

Foto: archív tvůrců

Z počítače je do Pixelsticku možné nahrát libovolný obraz, jehož výška bude alespoň 198 pixelů, šířka nijak omezená není.

S pomocí tohoto zařízení je možné vytvářet skutečné světelné obrazy, nejrůznější nápisy, ale i poutavá abstraktní díla. Co všechno se dá s novinkou a fotoaparátem s pomalou uzávěrkou vykouzlit, ukazují tvůrci na videu výše.

Foto: archív tvůrců

Celou světelnou tyč je možné snadno složit do malého pouzdra.

Pixelstick by se měl letos objevit i ve volném prodeji. Přesnou cenu ani konkrétní dostupnost zatím tvůrci nepotvrdili. Každý, kdo přispěl na Kickstarteru alespoň 250 dolary (5000 Kč), dostane vlastní Pixelstick. [celá zpráva]

3D brýle castAR

Zařízení castAR je v podstatě nový systém rozšířené reality. Brýle je nutné připojit k počítači, podporovány jsou všechny stroje vybavené HDMI rozhraním. Dva projektory, z nichž každý je umístěn nad jedním okem, pak přímo před uživatele promítají trojrozměrný obraz.

Foto: Osobní archív tvůrců

Prototyp na první pohled připomíná obyčejné brýle.

Zobrazovány mohou být prostřednictvím dvou projektorů nejrůznější fotografie, videa a dokonce i hry. A právě na poslední jmenovanou kategorii se tvůrci soustředí nejvíce. Součástí systému castAR je totiž speciální hůlka nazývaná Magic Wand, která funguje v podstatě jako herní ovladač. Například při hraní šachů, které jsou promítány na desku stolu ve 3D, je tak hůlkou možné posouvat jednotlivé figurky.

Sadu castAR získají všichni investoři, kteří přispěli alespoň částkou 189 dolarů (3800 Kč). Financovat rozjetí výroby novinky se rozhodly čtyři tisíce lidí – dohromady přispěly částkou 21,2 miliónu korun.

Foto: Osobní archív tvůrců

Hůlka nazývaná Magic Wand funguje v podstatě jako herní ovladač.

Novinka by se měla objevit letos také ve volném prodeji. Přesné datum dostupnosti ani prodejní cenu však zatím tvůrci neprozradili. [celá zpráva]

Na trhu je již celá řada dalších systémů rozšířené reality. Například v roce 2009 vědci z Velké Británie prezentovali helmu Virtual Cocoon, která při sledování zaměstná všech pět lidských smyslů, tedy i čich a chuť. [celá zpráva]

Chytré hodinky Hot Watch

Hot Watch se nesnaží nahradit chytré telefony, ale rozšířit jejich funkce. Chytré hodinky je možné připojit k telefonu prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth, přičemž dosah je až deset metrů. Podporovány jsou smartphony s operačním systémem Android a iOS od Applu.

Foto: KickStarter

Hot Watch by se měly prodávat ve čtyřech různých verzích.

Na digitálním dotykovém ciferníku je kromě hodin možné zobrazovat informace o zmeškaných hovorech, zprávách, e-mailech, Facebooku, kalendáři či hudebním přehrávači. Samotné hodinky budou i bez telefonu podporovat řadu aplikací, jako jsou například krokoměr, záznamník, detekce pádu a kalkulačka. Tvůrci navíc počítají s tím, že další programy budou přibývat.

Nejzajímavějším prvkem Hot Watch je však možnost telefonování. Inteligentní hodinky totiž dokážou fungovat jako handsfree. Během telefonování stačí přiložit ruku k uchu a zabudovaný reproduktor odrazem o konečky prstů přenese zvuk až k ušnímu bubínku. Mikrofon pak bude zabudovaný v pásku.

Dohromady přispělo během měsíce 4141 lidí částkou 616 231 USD (11,8 miliónu korun). Letos se novinka dostane i do volného prodeje. [celá zpráva]

Počítačová skládačka Kano

Samotný počítač Raspberry Pi je určený spíše pro technicky zručnější jedince než pro masovou distribuci. I proto se prodává bez počítačové skříně. To se však rozhodli tvůrci ze společnosti Kano změnit. Miniaturní a levné PC proto vybavili kompletním potřebným příslušenstvím, díky čemuž si může kdokoli postavit počítač i doma.

BEZ KOMENTÁŘE: Sestavit skládačku Kano zvládne i počítačový analfabet

Skládačka obsahuje jednak samotný počítač Raspberry Pi a jednak všechny potřebné kabely, napájecí adaptér, wi-fi přijímač do USB portu a v neposlední řadě i počítačovou skříň. V balíčku nechybí ani praktická klávesnice, kterou místo počítačové myši doplňuje prostorný touchpad. Podobným je ve dnešní době vybavena i většina notebooků.

Foto: archív výrobce

Součástí balení je i klávesnice se zabudovaným touchpadem.

Počítač se samozřejmě neobejde bez operačního systému. Tradiční Windows na Raspberry Pi spustit v plnohodnotné podobě nelze, a proto se tvůrci rozhodli vytvořit vlastní systém Kano, postavený na Linuxu. U něj se soustředili především na výukovou část.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

A že se svým projektem nešlápli tvůrci vedle, se ukázalo loni před Vánocemi. Jejich projekt se rozhodlo podpořit více než 13 tisíc lidí. Celkem si tak tým přišel na 1,5 miliónu dolarů (30,3 miliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám