Hlavní obsah

Chytré mobily spolupracují už i s podprsenkami

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je již několik náramků, které dokážou monitorovat stav lidského zdraví a odesílat získaná data do chytrých telefonů, v nichž pak speciální software vytváří přehledné statistiky. Výzkumníci ze společnosti Microsoft a z University of Rochester chtějí tuto technologii posunout ještě o úroveň výš, pracují na chytré podprsence, která bude schopna měřit náladu a pomáhat hubnout.

Foto: Microsoft Research/University of Rochester

Prototyp inteligentní podprsenky

Článek

Prototyp inteligentního spodního prádla je již na světě. Na první pohled obyčejná podprsenka má v sobě ukryté dva senzory, které monitorují srdeční činnost a poskytují údaje o náladě, uvedl server BBC.

Získaná data přístroj bezdrátově odesílá v reálném čase do chytrého telefonu, ve kterém obslužný software vyhodnocuje všechny získané údaje. Systém se pak snaží předvídat, kdy u ženy hrozí přejídání nebo mlsání nezdravých dobrot v souvislosti se stresem. V takových případech majitelku telefon upozorní.

Foto: Microsoft Research/University of Rochester

Podprsenka

Výzkumníci mysleli i na pohodlí uživatelek. Novinka váží jen pár gramů, a samotné senzory jsou velice tenké. Při běžném nošení by tak podle tvůrců inteligentní podprsenka neměla žádnou ženu jakkoliv omezovat.

Monitorovací zařízení je navíc odnímatelné, a tak je možné jej kdykoliv jednoduše vyndat. Díky tomu jsou podprsenky snadno pratelné, samotný přístroj by se však namočit neměl, a je možné jej dokonce střídat s různými střihy podprsenek.

Foto: Microsoft Research/University of Rochester

Podprsenka

V budoucnu by chytré spodní prádlo mohlo sloužit také k dalším činnostem. Například k důslednějšímu monitorování celkového zdravotního stavu, a to u sportovců i lidí s trvalým zdravotním hendikepem.

Pracuje se i na verzi pro muže

Výzkumníci prozradili, že se podobný systém snaží využít také u pánského oblečení. U mužů ale zatím nepřišli na způsob, jak dostat senzory tak blízko k srdci jako u žen. A přece jen nutit ochránce rodinného krbu nosit podprsenky by se nejspíše nesetkalo s komerčním úspěchem.

Inteligentní spodní prádlo je zatím pouhým prototypem. Výrobce před uvedením na trh musí ještě vyřešit celou řadu otazníků, například problémy s nabíjením. Bez elektrické zásuvky se totiž aktuálně zařízení neobejde více než pár hodin.

Kdy se tak inteligentní podprsenka objeví na pultech obchodů a kolik bude stát, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám