Hlavní obsah

Dodávky osobních počítačů letos čeká nejhorší pokles v historii

Světové dodávky osobních počítačů do prodejních sítí čeká v tomto roce zřejmě nejhorší meziroční propad vůbec. Podle serveru BBC to sdělila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC). Světový prodej osobních počítačů podle ní v tomto roce klesne o 10,1 procenta. Původní odhad společnosti počítal s poklesem o 9,7 procenta.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zájem o osobní počítače (PC) zasáhla rostoucí popularita počítačových tabletů a chytrých telefonů. Prodej osobních počítačů se snižoval posledních šest čtvrtletí, což je v tomto případě historicky nejdelší období poklesu.

Globální dodávky osobních počítačů do prodejních sítí se podle IDC budou snižovat i v příštím roce, ale pomalejším tempem. "Pro budoucí poptávku po PC je možná hlavní obavou nedostatek důvodů nahradit starší systém," sdělil podle BBC analytik IDC Jay Chou.

Konkurenční analytická společnost Gartner dříve v tomto roce upozornila, že prodeji osobních počítačů škodí levné tablety se softwarem Android. Na mladých trzích jsou prý často tím prvním, co uživatelé začínají používat, a ve vyspělých zemích jsou stále nezbytnějším doplňkovým zařízením.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej tabletů v Česku se letos zdvojnásobí

Prodej počítačových tabletů v Česku se letos více než zdvojnásobí. Vzroste téměř o 130 procent na 384 000 kusů. Výnosy z prodeje tabletů se zvýší z loňských 40...

Notebooky před Vánocemi zlevňují o tisíce

Jedním z neoblíbenějších vánočních dárků bude stejně jako v předchozích letech notebook. Toho si jsou vědomi i samotní prodejci a zákazníky lákají kromě nových...

Výběr článků

Načítám